×

Recensie

Pop

08 mei 2019

Paul Weller

Other Aspects (Live At The Royal Festival Hall)

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Parlophone

Other Aspects (Live At The Royal Festival Hall) Paul Weller Pop 4.5 Paul Weller – Other Aspects (Live At The Royal Festival Hall) Written in Music https://writteninmusic.com

Paul Weller gaf in oktober 2018 twee concerten in de Royal Festival Hall te Londen. In deze grote zaal langs de Theems liet hij zich begeleiden door The London Metropolitan Orchestra. Centraal stond de muziek van zijn meest recente album True Meanings, een fraaie, ingetogen plaat die zich door de volop aanwezig strijkers natuurlijk uitstekend leende voor een uitvoering met orkest.

Weller heeft natuurlijk een gigantische hoeveelheid podiumervaring maar dit was toch wel iets speciaals, temeer daar hij maar beperkt tijd had om met het orkest te kunnen arrangeren en repeteren. Welnu, we kunnen inmiddels concluderen dat The Modfather en het Metropolitan gezorgd hebben voor onvergetelijke, hartverwarmende avonden (uw recensent had het geluk bij een van de concerten aanwezig te zijn) die onlangs oor- en oogstrelend werden vastgelegd op een dubbel-cd (met dvd) en een driedubbel-elpee (met dvd).

Natuurlijk is True Meanings met tien songs goed vertegenwoordigd – Weller is niet iemand die leunt op nostalgie. Dus horen we onder meer het ontroerende Aspects, het met sitar, tanpura en Indian violin gekruide Books en het heerlijke, zwoele The Soul Searchers. Gravity en Glide zijn ook hier weer eerlijk en breekbaar. Knap hoe band en orkest – in deze grote zaal – met het verrijkte, verfraaide geluid nog steeds een gevoel van intimiteit weten op te roepen. Old Castles golft en paradeert heerlijk voorbij; orkestrale pop in het jasje van een jazzy filmsoundtrack. Wellers zang in Moving On is bevlogen en zorgt met het komen en gaan van de strijkers voor een prachtige, dynamische song.

En wat trok Weller in de Royal Festival Hall verder nog uit zijn muzikale schatkist? Al vroeg in de set is dat – verrassend – Boy About Town uit 1980. Het is (vanzelfsprekend) niet de enige track van The Jam vanavond. De band is, zeker in Engeland, onsterfelijk. Tales From The Riverbank, het alom gewaardeerde b-kantje uit 1981 komt voorbij en de populaire albumtrack Private Hell krijgt een opvallende interpretatie waarbij de rockende drive van het origineel wordt vervangen door pakkend en geslaagd melodrama.

Ook de erfenis The Style Council mag niet onaangeroerd blijven natuurlijk. Have You Ever Had It Blue leent zich altijd voor meer dan alleen een bandsetting. En het mooie, persoonlijke A Man Of Great Promise uit 1985 heeft vanavond, met andere, stemmige akkoorden en melodielijnen wel heel veel extra impact. Het geeft de avond nog meer verdieping en emotie.

Vanzelfsprekend lardeert Weller de set ook met tracks uit zijn solo-carrière. Zo opent hij opvallend met de tangosferen van One Bright Star, een track van zijn album 22 Dreams. Een mooie sfeermaker en dus een uitstekende keuze. Mooi om ook de ingetogen soul en southern rock van Strange Museum te horen, een track uit de begin van Wellers solojaren, vanavond natuurlijk door de strijkers naar een hoger plan getild. De beginakkoorden van Wild Wood en You Do Something To Me zijn al genoeg voor vele gespitste oren, zij behoren tot Wellers bekendste nummers en blijven gewoonweg bloedmooi. En met het orkest krijgen ze nieuwe versies mee die net zo definitief blijken als de originele single-edities. Het album A Kind Revolution uit 2017 wordt ook aangedaan; het is eigenlijk geen verrassing dat ook de tijdloze, warme klanken van Long Long Road vanavond de Festival Hall mogen vullen.

Je kunt met de live-discografie van Weller – solo en met bands – alleen al een plank vullen. Maar dit document, stijlvol, zwierig, indringend en ook nog eens fraai vormgegeven, is daar een wel heel bijzondere aanvulling op. En de setlist is natuurlijk weer geheel anders dan op eerdere concertregistraties. Een reden te meer voor de fans Other Aspects niet te laten lopen. 1. One Bright Star
 2. Glide
 3. The Soul Searchers
 4. Boy About Town
 5. Have You Ever Had It Blue
 6. What Would He Say?
 7. Wild Wood
 8. Country
 9. Aspects
 10. Strange Museum
 11. Amongst Butterflies
 12. Old Castles
 13. Gravity
 14. Where'er Ye Go


 1. A Man Of Great Promise
 2. Mayfly
 3. Private Hell
 4. Tales From The Riverbank
 5. Movin On
 6. Long Long Road
 7. Hopper
 8. White Horses
 9. Books
 10. You Do Something To Me
 11. May Love Travel With You