×

Recensie

Pop

19 december 2018

Paul McCartney & Wings

Wild Life (reissue)

Geschreven door: Kayleigh Mensinga

Uitgebracht door: Apple

Wild Life (reissue) Paul McCartney Paul McCartney & Wings Pop 2.5 Paul McCartney & Wings – Wild Life (reissue) Written in Music https://writteninmusic.com

Wild Life was in 1971 het eerste studioalbum van Paul McCartney dat onder de naam Wings werd uitgebracht. Nu is Wild Life opnieuw verschenen als remaster ínclusief B-kantjes, demo’s en nummers die het album destijds niet haalden.

Paul McCartney bracht na zijn vertrek bij The Beatles eerst twee albums (McCartney en Ram) onder zijn eigen naam uit. Bij zijn volgende album pakte hij het echter anders aan. Samen met echtgenote Linda, gitarist Denny Laine (ex-Moody Blues) en sessiedrummer Denny Seiwell dook hij halverwege 1971 de Abbey Road Studios in. Een naam voor de band was er nog niet, maar in iets meer dan een week waren alle nummers opgenomen. Voor het einde van het jaar was de bandnaam Wings wereldkundig gemaakt en lag Wild Life in de winkels.

Commercieel gezien werd het album geen succes en er staan geen hits op Wild Life. Toch zijn een aantal liedjes zeker de moeite waard. Het titelnummer bijvoorbeeld is een prachtig, lang uitgesponnen nummer met een sterke tekst. Met een beetje extra aandacht bij de productie had het een klassieker kunnen worden. Nu is het ‘slechts’ het beste nummer van het album. Maar ook Some People Never Know en Dear Friend zijn gewoon degelijke songs die goed in elkaar zitten. Helaas geldt dit niet voor alle nummers. Vooral Mumbo en Bip Bop hebben niet de kwaliteit die we van liedjesschrijver McCartney gewend zijn. De cover die is opgenomen is eveneens teleurstellend: Love Is Strange is een trage reggae-versie van een hit uit 1957 van rhythm and blues-duo Mickey & Sylvia.

Dat het opnameproces zo kort duurde en dat er niet veel aan het album is gesleuteld is te horen. Sommige nummers klinken meer als gezellig samen jammen op een zondagmiddag dan op een eindproduct. Vijf van de acht nummers zijn zelfs in één take opgenomen. Wild Life heeft daarom meer het gevoel van een livealbum dan van een studioalbum.

Bij de bonusnummers zit de destijds in het Verenigd Koninkrijk omstreden single Give Ireland Back To The Irish. De titel verraadt al dat het om een politiek getint liedje gaat, waar McCartney zich normaliter maar weinig aan waagde. Daarnaast is When The Wind Is Blowing uit de Ram-sessies interessant genoeg om meerdere keren te beluisteren. Verder voornamelijk thuisopnamen van de familie McCartney. Met Linda als tweede stem is een baby op de achtergrond te horen. Je moet wel een grote fan zijn om hier enthousiast over te zijn.

Het debuutalbum van Wings wordt over het algemeen niet beschouwd tot het beste dat Paul McCartney ooit heeft gemaakt. Deze remaster is dus vooral voor de fans die de collectie compleet willen maken.

Tracklisting Wild Life (reissue):

CD1 (Remastered Album)

 1. Mumbo (2018 Remaster)
 2. Bip Bop (2018 Remaster)
 3. Love Is Strange (2018 Remaster)
 4. Wild Life (2018 Remaster)
 5. Some People Never Know (2018 Remaster)
 6. I Am Your Singer (2018 Remaster)
 7. Bip Bop (Link) (2018 Remaster)
 8. Tomorrow (2018 Remaster)
 9. Dear Friend (2018 Remaster)
 10. Mumbo (Link) (2018 Remaster)

CD 2 (Bonus Audio):

 1. Good Rockin’ Tonight [Home Recording]
 2. Bip Bop [Home Recording]
 3. Hey Diddle [Home Recording]
 4. She Got It Good [Home Recording]
 5. I Am Your Singer [Home Recording]
 6. Outtake I
 7. Dear Friend [Home Recording I]
 8. Dear Friend [Home Recording II]
 9. Outtake II
 10. Indeed I Do
 11. When The Wind Is Blowing
 12. The Great Cock And Seagull Race [Rough Mix]
 13. Outtake III
 14. Give Ireland Back To The Irish
 15. Give Ireland Back To The Irish (Version)
 16. Love Is Strange [Single Edit]
 17. African Yeah Yeah


 1. Mumbo
 2. Bip Bop
 3. Love Is Strange
 4. Wild Life
 5. Some People Never Know
 6. I Am Your Singer
 7. Bip Bop Link [Instrumental]
 8. Tomorrow
 9. Dear Friend
 10. Mumbo Link [Instrumental]
 11. Give Ireland Back To The Irish
 12. Mary Had A Little Lamb
 13. Little Woman Love
 14. Mama's Little Girl
 15. Give Ireland Back To The Irish (Version)