×

Recensie

Pop

13 december 2018

Paul McCartney and Wings

Red Rose Speedway (reissue)

Geschreven door: Kayleigh Mensinga

Uitgebracht door: Apple

Red Rose Speedway (reissue) Paul McCartney Pop 3.5 Paul McCartney and Wings – Red Rose Speedway (reissue) Written in Music https://writteninmusic.com

Red Rose Speedway werd in 1973 uitgebracht als tweede studioalbum van Paul McCartney and Wings. Vijfenveertig jaar later is het album met extra nummers uit die tijd als remaster opnieuw verkrijgbaar.

Na zijn vertrek bij The Beatles maakte Paul McCartney met McCartney en Ram een tweetal soloalbums, waar buiten zijn echtgenote Linda geen andere muzikanten op te horen waren. Dit veranderde met Wild Life dat eind 1971 onder de bandnaam Wings werd uitgebracht. Met gitarist Danny Laine (ex-Moody Blues) had McCartney bovendien zijn nieuwe muziekbroeder gevonden. Samen met drummer Denny Seiwell en een extra gitarist in de persoon van Henry McCullough werd na een tour door Europa begonnen aan Red Rose Speedway. De bedoeling was om een dubbelalbum uit te brengen, maar het werd uiteindelijk slechts een enkele plaat om de kosten te drukken. Er was dus wel voldoende materiaal beschikbaar om een heruitgave aantrekkelijk te maken.

Maar eerst Red Rose Speedway zelf. Het album werd commercieel gered door het mierzoete My Love, dat wereldwijd een hit werd. Voor de rest staan er nummers op die een jaar later na het succes van Band On The Run al bijna vergeten waren. Buiten My Love werd drie jaar later bijvoorbeeld geen enkel nummer gebruikt voor de geweldige liveregistratie van de Wings Over America-tour. Ook op ontelbare verzamelaars van Wings worden ze genegeerd.

Van de Ram-sessies had McCartney nog Get On The Right Thing en Little Lamb Dragonfly op de plank liggen. Het eerste heeft alle kenmerken van Ram en mensen die Little Lamb met de prachtige lagen van stemmen voor het eerst horen zullen zeggen dat dit The Beatles zijn. Het ‘lalala’-gedeelte à la Hey Jude op het eind zit meteen voor een tijd in je hoofd. Ook het lieflijke Single Pigeon had zo op een Beatles-album kunnen staan. Zonder de achtergrondzang van Linda McCartney uiteraard.

Verder stelen vooral When The Night met de rauwe stem van McCartney en het 11 minuten durende Medley de show. Vreemde eend in de bijt is het instrumentale Loup (First Indian On The Moon) dat niet meer dan vier minuten jammen is.

Een aantal rocknummers kwam niet op Speedway terecht, waardoor het een behoorlijk softe plaat werd. Toch is het een onderschat album met verschillende muziekstijlen dat gezien kan worden als aanloop naar Band On The Run. McCartney kan zich volledig concentreren op zijn zang- en baspartijen en dat is goed hoorbaar. Al krijg je nog niet echt een bandgevoel als je het album luistert.

Voor Denny Laine was het jammer dat de door hem gezongen nummers I Would Only Smile en I Lie Around niet het album haalden. Beiden zijn uiteraard wel op de re-issue te vinden. Bij de 18 extra nummers zitten ook nummers die destijds zonder al te veel succes als single waren uitgebracht, zoals het kinderlijke Mary Had A Little Lamb (ook met een ‘lalala’-gedeelte) en het steviger Hi, Hi, Hi dat over drugs zou gaan met de destijds omstreden tekst “Get you ready for my body gun”. Bekendste (en beste) nummer is ongetwijfeld Live and Let Die, de titelsong van de James Bondfilm met dezelfde naam. Op de re-issue staat ook nog een versie zonder orkest.

Het livenummer The Mess was de B-kant van My Love. Het werd op 21 augustus 1972 opgenomen in Den Haag, dus nog voor de opnamen van Speedway. Verder is het ingetogen Tragedy typisch McCartney en komt ook country aan bod met Country Dreamer. Natuurlijk staan er ook nummers op die weinig toevoegen, zoals Seaside Woman en Thank You Darling.

Aan het uiterlijk van de re-issue is duidelijk aandacht besteed. Er zit een mooi boekje bij met songteksten en foto’s. En net als op de oorspronkelijke LP staat op de achterkant de boodschap We love ya baby in braille voor Stevie Wonder. Al met al is de her-uitgave Red Rose Speedway een mooi document geworden.

Tracklisting Red Rose Speedway (reissue):

CD 1(Remastered Album):

 1. Big Barn Bed (2018 Remaster)
 2. My Love (2018 Remaster)
 3. Get On The Right Thing (2018 Remaster)
 4. One More Kiss (2018 Remaster)
 5. Little Lamb Dragonfly (2018 Remaster)
 6. Single Pigeon (2018 Remaster)
 7. When The Night (2018 Remaster)
 8. Loup (1st Indian On The Moon) (2018 Remaster)
 9. Medley (2018 Remaster)
 10. *a) Hold Me Tight
 11. *(b) Lazy Dynamite
 12. *(c) Hands Of Love
 13. *(d) Power Cut

CD 2 (Bonus Audio):

 1. Mary Had A Little Lamb
 2. Little Woman Love
 3. Hi, Hi, Hi
 4. C Moon
 5. The Mess [Live At The Hague]
 6. Live And Let Die
 7. I Lie Around
 8. Night Out
 9. Country Dreamer
 10. Seaside Woman
 11. Best Friend [Live In Antwerp]
 12. Mama’s Little Girl
 13. I Would Only Smile
 14. Tragedy
 15. Thank You Darling
 16. 1882 [Live In Berlin]
 17. Jazz Street
 18. Live And Let Die [Group Only, Take 10]