×

Recensie

Roots

03 maart 2016

Paul Handyside – Tide, Timber &

Tide, Timber 1grain

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Malady Music

Tide, Timber 1grain Paul Handyside Roots 4 Paul Handyside – Tide, Timber & Grain Written in Music https://writteninmusic.com

Kitchenware Records het onafhankelijke platenlabel uit Newcastle on Tyne biedt in de jaren tachtig en negentig al onderdak aan interessante nieuwkomers als Prefab Sprout en Martin Stephenson & The Daintees. Hurrah!,de groep van zangers gitaristen Paul Handyside en David’Taffy’ Hughes  brengt enkele singeltjes uit onder het zwart wit logo van Kitchenware.  Succes blijft uit en als ze een contract bij Arista in de wacht slepen  komen de opnamesessies tot stand met geleende Instrumenten van Prefab en The Daintees, hun eigen materiaal was verkocht om aan voedsel te geraken. De luchtige Britse jangle gitaarpop van Tell God I’m Here bereikt In ‘87  een ruimer publiek in het thuisland met singles als Sweet Sanity. Hetzelfde jaar verzorgt Hurrah! het voorprogramma van U2 en David Bowie. Een tweede langspeler levert evenmin het verhoopte resultaat op en de geplande opvolger wordt zelfs niet uitgebracht.

Handyside pleegt nog twee langspelers uit met de alt country formatie Bronze vooraleer hij voor het solopad kiest. Sinds 2007 heeft hij twee werkstukken onder eigen naam uitgebracht. De tien songs van nummer drie Tide, Timber and Grain vertonen een geraffineerde melange van folk, pop, country.

Evenals voordien bespeelt Handyside zowat alle instrumenten, producer Rob Tickell legt accenten met elektrische gitaar en een akoestisch instrumentarium en David Porthouse, ooit bassist bij Hurrah!, vult aan met contrabas. De instrumentatie blijft beperkt zodat de zang en songwerk de nodige ruimte krijgen in prachtig uitgewerkte  tracks als Fond Farewell.

Niet alleen in het akoestische Should I Leave Your Side klinkt de folktraditie sterk door. Het door de melodeon van Porthouse gedragen hymne Woodcutter’s Son A Whaler’s Lament, een magistraal epos uit lang vervlogen tijden zijn van Keltische invloeden doordrongen. We zijn ook behoorlijk onder de indruk van Let Me Down Easy een smartelijke countryslijper en Desperate Days, eveneens op wonderlijke elektrische gitaartwang geënt, eenzaamheid en wanhoop uitademend maar wonderschoon. En dat kan eigenlijk van alle songs gezegd worden van Paul Handyside, een tot dusver schromelijk onderschatte songsmid en romanticus, niet in het minst van de delicaat gecroonde afsluiter Goodnight Lover.  1. Flowers Won’t Bloom
  2. Fond Farewell
  3. Let me Down Easy
  4. All Will Be Revealed
  5. True Love
  6. Should  I Leave Your Side
  7. Woodcutter’s Son
  8. Desperate Days
  9. A Whaler’s Lament
  10. Goodnight Lover