×

Recensie

Roots

22 augustus 2019

Paul Cauthen – Room

Room 41

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Lightnin Rod Records

Room 41 Paul Cauthen Roots 4 Paul Cauthen – Room 41 Written in Music https://writteninmusic.com

Met het rootsrock combo Sons Of Fathers, een duo dat Paul Cauthen met David Beck, een gelijkgestemde singer-songwriter, opzette in San Marcos, komt de Texaan in de running in het zog van twee in Austin ingeblikte langspelers. Het is met het uit 2016 daterende debuut My Gospel dat Cauthen’s uit het leven gegrepen verhalen helemaal openbloeien. De samenwerking met producer Beau Bedford en Texas Gentlemen leverde vorig jaar nog een met countrysoul opgebouwd epeetje Have Mercy op De opvolger pikt de draad op van de sessies in The Modern Electric Sound  Recorders  in Dallasmet muzikale bijdragen van Bedford en gitarist Jason Burt en worden aangevuld met opnames in The Echo Lab in Denton en Niles City Sound in Fort Worth.

De afgelopen tijd resideert Cauthen in het Belmont Hotel in Dallas, de titel Room 41 verwijst naar die donkere door drank, drugs en gezondheidsproblemen geteisterde periode. Het getormenteerde songwerk waarin Cauthen de strijd met zijn demonen verwerkt houd hem overeind. De machtige baritonstem roept de eeuwige strijd tussen goed en kwaad op in de bezwerende opener Holy Ghost Fire, een thema dat eveneens aan bod komt in Big Velvet. Cocaine Country Dancing is eveneens met puntige funk backing geïnjecteerd door tegen orgelpartijen botsende gitaarriffs. Freak, een door ervaringen in de gevangenis geïnspireerd verhaal, leunt eveneens dichter aan bij R&B  dan country, tussen felle orgelscheuten en messcherpe percussie duikt een sax op.

Tijdens meer ingetogen momenten zoals Prayin For Rain en Slow Down lijkt de rusteloze duivelse prediker even tot bezinning te komen maar de onderhuidse dreiging ebt nergens volledig weg. “You know I can write a song, you know I can kiss all night,  you know I can be the man just makes you feel  just allright …  can’t be alone , een wanhoopskreet van een radeloze outlaw op donkere pianotonen en hemels zangkoortje en een akoestische gitaar, de synthesizer speelt voor stoorzender.

De door strijkers ondersteunde pianoballade Lay Me Down vormt een afsluiter waarin gospel en soul elkaar omarmen en een grandioze exit van een overtuigend, realistisch werkstuk van deze avontuurlijke, buiten de lijntjes kleurende countryman genereert. Paul Cauthen concerteert op 29 augustus in Casino, St Niklaas en 31 augustus in Paradiso.  1. Holy Ghost Fire
  2. Prayed For Rain
  3. Cocaine Country Dancing
  4. Slow Down
  5. Big Velvet
  6. Can't Be Alone
  7. Freak
  8. Angel
  9. Give 'em Peace
  10. Lay Me Down