Recensie

09 maart 2016

Paul Benjamin Band

Sneaker

Geschreven door: Jack Smits

Uitgebracht door: Horton Records

Sneaker Paul Benjamin Paul Benjamin Band Roots 3.5 Paul Benjamin Band – Sneaker Written in Music https://writteninmusic.com

Paul Benjamin is een uit Oklahoma afkomstige zanger/gitarist. Sneaker is het tweede album van The Paul Benjamin Band en is duidelijk geïnspireerd door en op de Tulsasound die we zo goed kennen van J.J. Cale. Het album Sneaker bestaat uit twaalf nummers die allemaal door Paul Benjamin geschreven zijn. Benjamin heeft dit album gemaakt als reactie op de tegenwoordige in zijn ogen wat saaie en kabbelende singer-/songwriterscene. Aanvankelijk had hij zeventien tracks opgenomen, maar daarvan is er toch weer een aantal afgevallen omdat deze niet die vibe in zich hadden om de mensen in “beweging” te krijgen. Het is allemaal wat steviger dan wat Cale gedaan zou hebben, maar interessant is het muzikaal hoogstaande niveau en de mooie instrumentatie van de nummers. Daarnaast wordt er gedreven en geïnspireerd gepeeld en de muzikanten zijn zo te horen goed thuis in de diverse bluesstijlen, Americana, Country en Rock.

De productie van dit album had iets meer aandacht mogen krijgen. De overall sound is lekker gruizig en prima passend voor deze stijl, maar de drums zijn wat teveel op de achtergrond gemixt. De gitaarpartijen klinken prima, maar zijn soms net wat te hard in de solo. Bijna storend is dat de zang wat weggemoffeld is onder de rest van de band. Benjamin wil als J.J. Cale klinken, maar lijkt zich daarvoor ook enigszins te willen verontschuldigen.

De eerste track Sneaker is een prima opener. Een lekkere uptempo song met te gekke fuzzy gitaarsolo’s. Estoy Loco doet me denken aan het werk van de band Mallard met voormalige leden van de Captain Beefheart’s Magic Band en heeft die echte swampy sfeer met een uiterst pakkende gitaarmelodie. Verder horen we hier mooi sferisch fender Rhodesachtig pianospel van Jeff Newsome.

Auburn Plaid is een prachtige countryballad met smaakvol pedalsteel gitaarwerk. Een mooi contrast ten opzichte van de vorige rocker Ball and Chain. Lekker lui klinkt Showdown State, ook een song in de typische J.J. Cale stijl. Deze had niet misstaan op een album van de meester zelf. Het uiterst dansbare Shake Your Tree is gebaseerd op het veelvuldig gebruikte Bo Diddley-ritme. Daarna volgt de sfeervolle shuffle Monticello Honeymoon, een inventieve en vooral ook virtuoos gespeelde track met prachtig melodieus gitaarspel, een hoogtepuntje! De beladen klinkende, maar vooral stuwende boogie Black Magic Country wordt subtiel op- en afgebouwd en ademt een beetje de sfeer van de CCR kraker Suze Q.

Dat J.J. Cale de inspiratiebron is van Paul Benjamin en band wordt niet onder stoelen of banken geschoven, dus heel verrassend is dit album daardoor ook niet te noemen. Neemt niet weg dat we hier een gedreven band horen die creatief en met respect omgaat met het erfgoed van deze bescheiden grote muzikant. Liefhebbers van goed gitaarwerk moeten hier zeker naar luisteren! 1. Sneaker
 2. Estoy Loco
 3. Ball And Chain
 4. Auburn Plaid
 5. Your Music
 6. Showdown State
 7. Ringside
 8. Shake Your Tree
 9. Monticello Honeymoon
 10. Lortab Mama
 11. El Matador
 12. Black Magic Country