×

Recensie

Roots

11 juni 2022

Patty Griffin

Tape

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: PMG eigen beheer

Tape Patty Griffin Roots 4 Patty Griffin – Tape Written in Music https://writteninmusic.com

De songs van Patty Griffin vonden gretig aftrek bij illustere vrouwelijke collega’s, daarnaast leverde de Texaanse de afgelopen tussen haar bedrijvigheid bij Band Of Joy van Robert Plant, met wie ze enkele jaren samen leefde, sinds haar debuut   Living With Ghosts regelmatig  verfijnd solowerk. Vaak met sobere, semi-akoestische muzikale omkadering en in samenwerking met producer Craig Ross. Dat  resulteerde in meesterlijke werkstukken zoals American Kid, een ode aan haar vader die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Europa aan het front streed. Het recentste, titelloze muzikale wapenfeit stamt uit 2019 en kwam in Patty’s huiskamer in  Austin tot stand en werd evenals de voorganger Servant Of Love in eigen beheer uitgebracht.

In de pandemieperiode bladerde Griffin tijdens repetities vaak door ouder werk, zo ontdekte ze oude ruwe demo’s naast onuitgebracht songwerk dat meestal onbruikbaar leek. Enigszins verveeld zocht ze toch verder en stuitte op een app die thuisopnames bevatte die haar beter bevielen, daar kwamen nog in de studio in Nashville opgenomen demo’s bij.

De openingssong Get Lucky voelt vertrouwd, en sluit aan bij haar vroegere werk, met een spaarzame akoestische benadering  komen de songs nog beter uit de verf ondanks de eerder matige opnamekwaliteit. Na Strip of Light een opmerkelijk song over ontwaken in spijtvolle overpeinzingen over verloren jaren in een mislukte relatie komen we bij Don’t Mind. Dat swingende duet met Robert Plant is afkomstig uit studiosessie in Nashville waar Patty voor het eerst haar toekomstige vriend ontmoette. Het is een van de ruimer georkestreerde passages met orgelbegeleiding  en een volwaardige ritmesectie evenals Little Yellow House.

Die uitgebreide begeleiding is overigens niet noodzakelijk. Patty Griffin klinkt even indrukwekkend met verhalen die op donkere pianotonen leunen zoals Sundown en Night die onmiskenbaar bij de hoogtepunten van Tape horen. De finale song wordt overigens ingeleid met duistere klaviertonen van Octaves die overlopen in Forever Shall Be.

Bij nader inzien toch meer dan een aardig tussendoortje deze collectie huisvlijt  1. Get Lucky
  2. One Day We Could
  3. Strip of Light
  4. Don't Mind
  5. Sundown
  6. Little Yellow House
  7. Night
  8. Kiss of a Man
  9. Octaves
  10. Forever Shall Be