×

Recensie

24 mei 2016

Pat Metheny

The Unity Sessions

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Nonesuch Records

The Unity Sessions Pat Metheny Jazz 4.5 Pat Metheny – The Unity Sessions Written in Music https://writteninmusic.com

Dat Pat Metheny met Unity wederom een geweldige groep muzikanten bij elkaar heeft weten we sinds de prima albums Unity Band (2012) en Kin (←→) (2014) maar zeker ook van de geweldige concerten die de band gaf.

De band die naast Metheny (akoestische en elektrische gitaar, gitaar synth, electronics, orchestrionics, synths) bestaat uit Chris Potter (alt en sopraansaxofoon, basklarinet, alt en basfluit), Ben Williams (staande en elektrische bas), Antonio Sánchez (drums) en sinds Kin (←→) ook Giulio Carmassi (piano, trompet, trombone, french horn, cello, vibrafoon, klarinet, fluit, recorder, altsax, wurlitzer, fluiten en zang) heeft dan ook een absolute wereldbezetting. Een adembenemende groep muzikanten die niet alleen virtuoos op hun instrumenten zijn maar elkaar ook optimaal uitdagen en daardoor het beste uit hun spel weten te halen.

De opnamen die op The Unity Sessions zijn te horen zijn een verslag van een aantal dagen die de band doorbracht in een klein theater op Manhattan (New York) nadat ze net een 150 concerten tellende wereldtour achter de rug hadden. Vrijwel alles wat op de albums te horen was en een aantal fijne extra’s werden tijdens deze dagen opgenomen. In eerste instantie voor film (The Unity Sessions kwam reeds vorig jaar op een erg fraaie DVD uit) gemaakt maar nu dus ook op dubbelalbum uitgebracht.

De opnamen laten een super geïnspireerde band horen die het repertoire van de beide Unity Band albums met veel bravoure, klasse en emotie brengt. Het is heel erg fijn om Metheny weer muzikaal te horen strijden met een saxofoon. Het geeft de muziek van Unity Band iets heel erg spannends vooral ook omdat Metheny en Potter, allebei onevenaarbaar getalenteerd, op de toppen van hun kunnen spelen en elkaar maar blijven uitdagen. Alleen deze strijd levert al heel veel muzikaal vuurwerk op. Luister in dit eens naar dat indrukwekkende gitaar en sax stuk in het fraaie Cherokee.

Maar de bijdragen van de immer geweldige Sánchez, de souplesse van Williams en de brede bijdragen van Carmassi zijn al net zo indrukwekkend. Hoewel Sánchez in beide bands speelt is Unity Band een geheel andere formatie dan de vermaarde Pat Metheny Group. Juist ook omdat de brede, overal zo heerlijk aanwezige en overweldigende toetsenpartijen van Lyle Mays daar zo leidend in zijn naast het gitaarwerk van Metheny. Bij Unity Band is het spel puur zonder (toetsen) opsmuk. De combinatie van gitaar en sax is voor Metheny een terugkeer naar de samenwerking die hij in 1980 had met Michael Brecker en Dewey Redman op het voortreffelijke album 80/81. Het is daarom een heel fijne trip down memory lane om het van dat album afkomstige en wereldvermaarde Two Folk Songs (#1) te horen maar dan met Chris Potter op sax.

The Unity Sessions kent alleen maar heel fijne composities die absoluut fenomenaal gespeeld worden. Echt alles op dit dubbelalbum is een mooie uitdagende exercitie. Opvallend hoogtepunt is trouwens de indrukwekkende medley die het eerste album afsluit. Metheny alleen op een akoestische gitaar die in een flits vele van zijn prachtcomposities voorbij laat komen. Van Phase Dance, Minuano (six eight) tot Midwestern Night’s Dream, This Is Not America, Omaha Celebration, Last Train Home en nog heel veel meer. Absoluut weergaloos.

Tracklisting The Unity Sessions:

CD1:

 1. Adagia
 2. Sign Of The Season
 3. This Belongs To You
 4. Roofdogs
 5. Cherokee
 6. Genealogy
 7. On Day One
 8. Medley

CD2:

 1. Come and See
 2. Police People
 3. Two Folk Songs (#1)
 4. Born
 5. Kin
 6. Rise Up
 7. Go Get It