×

Recensie

Rock

03 september 2022

Party Dozen

The Real Work

Geschreven door: Frank Gesink

Uitgebracht door: Temporary Residence

The Real Work Party Dozen Rock 4 Party Dozen – The Real Work Written in Music https://writteninmusic.com

Het Australische duo Party Dozen is Jonathan Boulet op drums en sampler en Kirsty Tickle als saxofonist en vocalist. Hebben we dan te maken met jazz? Nou, nee niet echt. Maar toch ook weer wel, een beetje. Snap je het nog? Nee,in deze woonkamer was de eerste luisterbeurt dan ook heel verrassend. Stiekem is The Real Work al hun derde album, maar door distributie van Temporary Residanance is deze release pas de eerste die in Europa en de USA breder verkrijgen zal zijn. Peaking Lights en Mogwai remixen al tracks van het duo en voor dit nieuwe album wisten ze op single Macca the Mutt al mede-Australiër  Nick Cave te strikken voor een zangpartij. Dan maakt het niet uit wat je als duo doet, maar het betekent in ieder geval dat je goed bezig bent!

Opener The Iron Boot laat nog wat jazzinvloeden horen van Tickle haar sax, maar de rest van de track zit vol donkere drones en een scheut flinke doom metal. Bovendien komt alles zo onbesuisd en overstuurd je boxen uit dat de buren al gelijk blij zullen zijn. Dan die al eerder besproken single: om eerlijk te zijn is het de minste track van deze release. Ja, er is Nick Cave, maar de bijdrage is minimaal en zo goed zingt hij niet eens.Een leuk visitekaartje, maar het zet wel potentiële fans op het verkeerde been door een catchy track te laten horen. Het woord catchy past bij de rest van het album namelijk helemaal niet.  Zo valt Earthly Times te omschrijven als Oosterse slangenbezweerdersmuziek, duiken er psychedelische orgel-achtige klanken op in Major Reef en zit de sax daar bovendien zo vol effecten dat ‘ie niet meer als sax te herkennen valt. Een trucje wat wel vaker wordt uitgehaald en dit soort distortion en feedback doet dan eerder denken aan fellow herrieschoppers Lightning Bolt, bijvoorbeeld. Wiens onbesuisde noiserock wel vaker instrumenten zo vervormd dat het een dissonant totaalervaring wordt. Case in point is ook Balance, dat zo’n dosis lawaai en feedback over de luisteraar uitstort en hierdoor de tracknaam geen eer aan doet. Hahaha!

Energieke herrieschoppers die niet zo makkelijk te definiëren zijn. Zo kun je het duo van Party Dozen wel omschrijven. Waar genre flirts voorbij komen met dub, jazz, doom, metal, noiserock, wereldmuziek, thrash en zelfs triphop – zijn ze het eigenlijk nooit helemaal. Altijd met één been in een andere vijver vissend. Dat houdt het interessant, verrassend, spannend en vooral dus onbesuisd, zonder trouwens maar één moment de controle te verliezen trouwens. Ja heerlijk!  1. The Iron Boot
  2. Macca the Mutt (met Nick Cave)
  3. Fruits of Labour
  4. The Worker
  5. Earthly Times
  6. The Big Quit
  7. Major Beef
  8. Balance
  9. Risky Behaviour