×

Recensie

05 november 2016

Parsonsfield

Blooming Through The Black

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Signature Sounds Recordings

Blooming Through The Black Parsonsfield Roots 3.5 Parsonsfield – Blooming Through The Black Written in Music https://writteninmusic.com

De uit Northampton, Massachusetts afkomstige vijfmansformatie is onmiskenbaar door folk en bluegrass beïnvloed maar banjoman Chris Freeman en gitarist Max Shakun die ook voor het vocale gedeelte verantwoordelijk zijn staren zich evenals mandolinespeler Antonio Alcorn niet blind op conventies. weliswaar met respect voor het verleden.

Voordien opereerden ze onder de naam Poor Old Shine, die werd afgevoerd in 2014 omwille van negatieve, connecties met racisme. Bovendien werd de nieuwe naam werd geïnspireerd door de prachtige natuur in Parsonsfield, Maine, die de Great North Sound Studio omringt. Twee vroegere langspelers van de groep kwamen tot stand in de studiofarm van producer Sam Kassirer. Ze ontmoetten er  hun toekomstige drummer  Erik Hishman die samen met bassist Harrison Gooddale de ritmesectie vormt en een niet te onderschatten aandeel heeft in de transformatie van traditionele stringband naar een meer eclectish rockend georiënteerd geheel.

Die  evolutie is meteen merkbaar in Stronger dat na een inleiding met de vertrouwde banjo en  mandoline-klanken naar een tumultueuze finale leidt. De titelsong, een verhaal over ontluikende bloemen in een door vuur verteerd landschap van Hell Canyon in Zuidelijk Dakota, borduurt even verder op dat dynamische elan. Ook bijzonder aanstekelijk is het door harmonica gelanceerde Across Your Mind dat een beetje aan The Jayhawks herinnert.

Na het op het aparte ritme van een pomporgeltje rustig voort kabbelende Water Through A Mill introduceren sprankelende fingerpicking en roffelende drums het zwierige Barbed Wire, harmonieus echoënde zang wipt haasje over met meer gebalde voordracht. In het sober geïnstrumenteerde Don’t Get Excited duikt naast de fraaie zang het rustgevende pompende traporgeltje andermaal op. De met knappe tempowisselingen, inventief opgebouwde nummers imponeren meteen. In het repertoire van Parsonsfield onderkennen we invloeden van Avett Brothers naast traditionele folk en pop die in een uniek melodieus rockend mengsel samensmelten, een bijzonder geslaagd experiment.  1. Stronger
  2. Blooming Through The Black
  3. Across Your Mind
  4. Water Through A Mill
  5. Barbed Wire
  6. Ties That Bind Us
  7. Don't Get Excited
  8. Everyone Dies
  9. Mental Remedy
  10. Hot Air Balloon