×

Recensie

Alternative

22 mei 2018

Parquet Courts

Wide Awaaaaaake!

Geschreven door: Frank Gesink

Uitgebracht door: Rough Trade

Wide Awaaaaaake! Parquet Courts Alternative 3.5 Parquet Courts – Wide Awaaaaaake! Written in Music https://writteninmusic.com

Dat de New Yorkers van Parquet Courts niet voor één gat te vangen zijn wisten we al. Moeiteloos hupst de band constant van subgenre naar subgenre: noiserock, postpunk, krautrock, collegerock en No Wave, het is allemaal al eens voorbijgekomen onderwijl wel dat typische, vaak monotone en licht bevreemdende “Parquet Courts” geluid behoudend. Dat cynisch, soms nare toontje dat vaak genoeg ook plaatst maakt voor pikzwarte humor en och, soms zelfs wat positivisme, Wie ons een jaar geleden zou hebben verteld dat de band met muzikant en pop-producer Brian Burton AKA  Danger Mouse de studio indook hadden we waarschijnlijk glashard in zijn gezicht uitgelachen.  De producer was met zijn werk eerder al verantwoordelijk voor megasuccessen achter Gorillaz, U2, Norah Jones en ga zo maar door. Nu dus eh……..de cynische grotestadspunkers Parquet Courts.

Daar valt niet gelijk wat van te merken als de opzwepende openingstrack Total Football probeert raak te schieten. Wel valt op dat de bas een stuk harder in de mix staat en een popglans valt wel degelijk te bespeuren. Met name door die bas horen we een postpunk en funk combinatie die in al zijn relatieve “kaalheid” doet denken aan Gang of Four en Talking Heads, invloeden die de band heel het album blijven achtervolgen. Flarden dubmuziek zijn vooral te horen in Before the Water Gets Too High en Back to Earth. De punkfunk van Wide Awake doet dan denken aan feestelijke hardcoreband Big Boys en op afsluiter Tenderness krijgen we zelfs schaamteloze discoklanken voor de kiezen. Die veelzijdigheid kan zomaar eens door de helpende hand van Danger Mouse zijn gekomen, maar horen doen we hem nog steeds niet. Die kenmerkende Danger Mouse-momentjes zijn op één hand te tellen – de futuristische hiphopgeluidjes in Violence hadden zo op een Gorillaz album gepas – en dat is misschien maar goed ook. Een belangrijke man achter de schermen en verantwoordelijk voor het popgeluid, maar that’s it…..meer niet.  Gek genoeg is dit album op zijn saaist als de band meer klinkt als zijn oude zelf, zoals vooral goed te horen op Almost Had to Start a Fight/ In and Out of Patience.

Hoe swingend, feestelijk en aanstekelijk dit album ook is, zo venijnig en sociaalkritisch zijn de teksten. Verviel de band in het verleden nog wel eens in absurdisme en onnavolgbare lyrics, op dit album kan het niet duidelijker genoeg in onze oren geknoopt worden. Opener Total Football – geïnspireerd door de Nederlandse voetbaltheorie “totaalvoetbal” uit de jaren ’70 – schreeuwt al om een duidelijk verlangen voor samenwerking tussen rassen en mensen van verschillende economische achtergrond. Het “wij gevoel” is groot en “wij” moeten met zijn allen nog veel leren. Ook (met name dicht bij huis, zoals schietpartijen op school) geweld krijgt er van langs en dan met name het feit dat we geweld inmiddels zo gewend zijn, het wordt “normaal’ en we moeten er maar mee zien ter leven, zonder er echt wat aan te doen. Het feestelijke lied Wide Awake! zou zo een dikke zomerhit kunnen worden, maar gaat ondertussen wel over een te schreeuwerige zelfbewustheid als het gaat om sociaal-maatschappelijke issues, zonder daar vervolgens constructief aan mee te werken. Gezellig hè? Zo klinkt de band een beetje als een te cynische schoolmeester, maar het einddoel moet altijd constructief en positief zijn. Vandaar ook dat er in de vorm van het zoete Mardi Gras Beads en het al eerder aangehaalde Tenderness ook gewoon twee liefdesliedjes op staan.

Wide Awaaaaaake! is een ambitieus en gewaagd album geworden. Helaas ook een beetje pretentieus en belerend. Het gevoel dat we ons achterin de klas zitten te vervelen omdat de bel nog niet is afgegaan bekruipt ons iets te vaak. De band is hier op zijn best als er volop geëxperimenteerd word met vooral funk en dub, misschien juist daarom klinkt het anders zo typerende “standaard” Parquet Courts geluid op een aantal liedjes wat saai. Tot slot is de wat gladde pop-productie ook niet helemaal onze smaak, al moeten we toegeven dat producer en band elkaar juist aanvullen en niet afstoten. 1. Total Football
 2. Violence
 3. Before The Water Gets Too High
 4. Mardi Gras Beads
 5. Almost Had To Start A Fight / In And Out Of Patience
 6. Freebird II
 7. Normalization
 8. Back To Earth
 9. Wide Awake
 10. NYC Observation
 11. Extinction
 12. Death Will Bring Change
 13. Tenderness