×

Recensie

19 februari 2013

Pantha Du Prince & The Bell Laboratory

Elements Of Light

Geschreven door: Sophie Westhiner

Uitgebracht door: Rough Trade

Elements Of Light Pantha Du Prince & The Bell Laboratory Pop 4 Pantha Du Prince & The Bell Laboratory – Elements Of Light Written in Music https://writteninmusic.com

Hendrik Weber maakt met zijn Pantha Du Prince minimal techno met belletjes. Hypnotiserend kan het zijn, en op die manier weet Weber de luisteraar mee te sleuren in een wereld vol mysterieuze, kleine, knipperende lampjes. Met zijn nieuwe plaat Elements Of Light trekt hij het belletjes-principe naar een heel nieuw niveau: de bellen maken plaats voor kerkklokken.

Weber werkt – in tegenstelling tot de meeste Duitse techno dj’s – niet vanuit Berlijn maar  Hamburg. Toen hij enkele dagen in Oslo was, hoorde hij in de verte wat kerkklokken, en kreeg hij een idee. Terug in Hamburg liet Weber uit Denemarken een paar ton wegend klokkenspel overkomen, inclusief wat Noorse percussionisten genaamd The Bell Laboratory. Samen met hen sloot hij zich op en het resultaat daarvan is te horen op Elements Of Light. Denk niet aan de minimal techno die Weber de afgelopen jaren produceerde, maar denk groter, net als Weber zelf deed.

Het album is opgebouwd uit vijf tracks: Wave, Particle, Photon, Spectral Split en Quantum. Weber telt af en Wave begint: bellen worden rustig aangeslagen en klinken als een klassieke compositie. Langzaam verschijnt er een donkere ondertoon, met lagere bellen en nu ook klokken. Bij de eerste seconden van Particle herkennen we de ritmische belletjes van Pantha Du Prince en doemt er een duidelijke melodie op. De grote kerkklokken klinken op de achtergrond zoals in een uitgestorven Oostenrijks dropje midden in de zomer. Een diepe bas voegt zich bij het carillon en vormt het geheel om tot een dansbaar nummer. Particle is een en al opbouw, tot uiteindelijk de uitbarsting iets over de helft. Dan klinkt ook het thema van de plaat, dat nog vele malen in verschillende vormen zal terugkeren. Het klokkenspel wordt even ingewisseld voor wat agressieve percussie, maar keert in Photon weer terug. En zo gaat het drie kwartier lang door, zonder enige pauze.

Hendrik Weber bewijst met zijn Elements Of Light meer dan een ‘gewone’ minimal techno dj te zijn. Hij is een componist en vooruitstrevende muzikant. Met The Bell Laboratory maakt Weber een plaat om uitbundig op te dansen of rustig te luisteren. Waar Faithless ooit meldde dat God een dj is, laat Pantha Du Prince horen dat God’s instrument ook geschikt is voor in de club.  1. Wave
  2. Particle
  3. Photon
  4. Spectral Split
  5. Quantum