×

Recensie

Jazz

30 april 2018

Pablo Held Trio –

Investigations

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht door: Edition Records

Investigations Pablo Held Pablo Held Trio Jazz 4.5 Pablo Held Trio – Investigations Written in Music https://writteninmusic.com

Met het op het Britse Edition Records verschenen Investigations keert Pablo Held Trio terug van al te lang weggeweest. De groep rond de nog jonge Duitse pianist Held biedt de frisheid van een bezield jazztrio, maar laat zich ook omschrijven als avontuurlijk en openhartig.

Held speelt al jaar en dag met bassist Robert Landfermanne en drummer Jonas Burgwinkel. Zodoende kan je met gemak stellen dat deze groepsleden elkaar door en door kennen, ook al omdat ze intussen zowat overal in Europa neerstreken om er hun kunnen op een podium te bewijzen. Daarbij kwamen ze onder meer in aanraking met grote jazzhelden als John Scofield en Chris Potter, met wie ze ook opnames maakten. Nu duikt Investigations op, dat alweer een nieuw spoor in hun al te bijzondere koers is.

Centraal op Investigations staat het leven, in al zijn gekende en vooral minder gekende dimensies. Zoals de titel al weggeeft, gaat het hier onder meer over de zoektocht naar nieuwe ervaringen. En wie beter dan zijn trouwe medemuzikanten Landfermanne en Burgwinkel om Helds’ nieuwe ideeën en composities mee vorm te gaan geven? Tenzij keyboardspeler Herbert Nuss die als gastspeler een bijdrage levert aan afsluiter Haiku Kit.

Opmerkelijk is de manier waarop het Held Trio hier al de eerder opgedane ervaringen lijkt te willen bundelen. Met nadrukkelijke aandacht voor het nieuwe en (nog) onbekende. Dat maakt het album vanzelfsprekend ook heel spannend en vol risico’s. Enerzijds schrijft dit trio zich in de traditie van de grote pianojazztrio’s, maar anderzijds is er een heel eigen stem die daaruit naar voren komt. Een eigen, unieke stem die soms dromerig klinkt (I’ll Dream Of Flowers) om daarna verlangen in de verf te zetten (Yearning) of de dwarsigheid van Stubborn. De schoonheid van de zon in April (April Sonne) bijvoorbeeld, naast talloze andere ervaringen.

Het knappe is dat het in Keulen opgenomen Investigations zo bijzonder hecht is. Hier hoor je een erg getalenteerd trio aan het werk die ondanks (of misschien net door?) de jarenlange ervaring elkaar blijvend weten uit te dagen. Held & co zoeken nieuwe muzikale horizonten op. Al van bij de opener en titeltrack weet je dat je als muziekliefhebber getrakteerd zal worden op een bijzondere, betoverende trip die nergens voor de hand ligt en steevast alle verwachtingen knap weet te omzeilen.

Investigations is een mooie plaat, vol poëtische pianojazz (met o.a. subtiele echo’s van Bill Evans tijdens de titeltrack) en esthetische verfijning, maar ook een die een bijzondere grote energie en levenslustigheid laat horen.  1. Investigations
  2. Dr. Freeds
  3. I'll Dream of Flowers
  4. Yearning
  5. Stubborn
  6. April Sonne
  7. Birkenhain
  8. Haiku Kit
  9. Pinatubo (Bonus Track)
  10. Sonja's Rumba (Bonus Track)