×

Recensie

Metal

19 december 2018

P.O.D.

Circles

Geschreven door: Richard Verbrugge

Uitgebracht door: Mascot

Circles P.O.D. Metal 2.5 P.O.D. – Circles Written in Music https://writteninmusic.com

Rammstein guitarist Richard Kruspe hield onlangs vol dat rock dood is. Zijn belangrijkste argument week echter af van de redenen die andere muzikanten hadden gebruikt. Waar dertig, veertig jaar geleden harde gitaren genoeg waren om je af te zetten tegen de maatschappij en je ouders in het bijzonder, schrikt nu niemand meer van stevige gitaarriffs. Sterker nog, ze worden gebruikt in commercials, sportprogramma’s etc. Hiphop heeft door de teksten nog wel een ruig karakter en stuit menig ouder tegen de borst. Hiphop is derhalve populairder dan rock. Het is natuurlijk maar een mening, maar wel een die tot denken aanzet.

P.O.D. is een band die van beide walletjes snoept door harde gitaren te combineren met hiphop ritmes en geschreeuwde teksten. De muziek doet daardoor geregeld denken aan Beastie Boys, Rage Against The Machine, Deftones en Limp Bizkit. Toch zijn zij een al heel lang een van de vaandeldragers van het ooit immens populaire nu-metal genre. Sinds de start begin jaren negentig is er muzikaal weinig veranderd zodat liefhebbers die meer van hetzelfde willen, zonder nadenken tot aanschaf kunnen overgaan. Na een catchy start via Rockin’ With The Best neemt de band op het titelnummer flink wat gas terug, maar op Panic Attack is de catchy groove weer helemaal raak. Die wisselvalligheid speelt de band parten. Neem een liedje als Fly Away dat simpelweg een slap aftreksel is van Sugar Ray. Op het springerige Domino combineert de band invloeden van Red Hot Chili Peppers en Incubus en dat levert een aangename, doch wat clichématige track op. Op het navolgende Soundboy Killa is de streetstyle nu-metal weer helemaal terug. Ice-T zou dit nummer graag aan zijn repertoire toevoegen. Eigenlijk is dit het enige nummer dat aan de succesjaren van de band herinnert. Op het afsluitende Home is het veel geschreeuw en weinig wol.

Voor menig metalfan zal de band niet ‘metal’ genoeg zijn, voor punkfans zijn ze wat te braafjes en voor de hiphop fan zijn de teksten waarschijnlijk niet grof genoeg. In het midden heeft de band een flinke fanschare weten op te bouwen die op 24 februari weer massaal in de Amsterdamse Melkweg acte de presence zullen geven. Ze zullen vooral voor de hits van weleer komen, want dit album bevat geen klassiekers in spé en ook geen meezingers waarop het flink hossen en springen is. De band klinkt op Circles toegankelijker dan ooit, maar het beste is er echt wel af. 1. Rockin' With The Best
 2. Always Southern California
 3. Circles
 4. Panic Attack
 5. On The Radio
 6. Fly Away
 7. Listening For The Silence
 8. Dreaming
 9. Domino
 10. Soundboy Killa
 11. Home