×

Recensie

Pop

17 oktober 2014

Ozark Henry – Live 2014: The Journey's

Live 2014: The Journey'ss Everything

Geschreven door: Marcel Hartenberg

Uitgebracht door: Sony Music

Live 2014: The Journey'ss Everything Ozark Henry Pop 4 Ozark Henry – Live 2014: The Journey’s Everything Written in Music https://writteninmusic.com

Ozark Henry live. De zanger en smid van verfijnde liedjes brengt voor het eerst in zijn carrière een live langspeler uit. Er was wel al een live DVD, echter nog geen live album.

Daar waar Stay Gold een intieme en filmische beleving was, waren de live optredens van de Vlaming altijd al anders gekruid dan zijn muziek in de studio klonk. Na een succesvolle ontvangst van Stay Gold stonden er veel concerten voor Ozark Henry gepland. Een agenda die dusdanig veel tijd vroeg dat die voor de zangeres van die langspeler, Amaryllis Uitterlinden, niet langer te combineren viel met haar werk als actrice. Het is waar dat het altijd goed is op het hoogtepunt te stoppen, maar in huize Goddaer was het wellicht best spannend om op zoek te gaan naar een zangeres die opnieuw goed zou kunnen combineren met de stem van Piet.

Het resultaat van die zoektocht is te vinden op Live 2014: The Journey’s Everything. Al voor Rock Werchter wist de man uit Kortrijk zich verzekerd van de aanwezigheid van een andere inspirerende dame naast hem op het podium. Laura Groeseken, ook bekend als ‘Lola’ van Addicted Kru Sound (elektronische live band waar ook Selah Sue mee optrad) neemt zowel zang voor haar rekening en speelt daarnaast, bepaald niet onverdienstelijk, mee op toetsen. Een geluk bij een ongeluk? Hoewel de stemmen van de twee zangeressen wezenlijk verschillen, is ook de stem van Laura warm en open. Met een kleine bezetting van slechts drie personen is het zeker een waardevolle aanvulling dat Laura eveneens toetsen weet te spelen, melodica ook en bovendien haar weg weet met trommels. Neem bijvoorbeeld de uitvoering van Politics waar vrijwel enkel trommels de stemmen van Laura en Piet lijken te begeleiden.

Werkt de minimale bezetting? De nummers blijven krachtig overeind of het nu gaat om nieuwe bewerkingen van nummers als het nog jonge Outpatient en de frisse vormgeving van Indian Summer (met Henny Vrienten-achtig basloopje) of de meer toegankelijke nummers als We Are Incurable Romantics en I’m Your Sacrifice. Het trio weet de verfijning die de nummers van Stay Gold vragen net zo goed vorm te geven als de beat en de punch die een nummer als Intersexual vraagt of het al eerder genoemde Politics.

Het is altijd de vraag hoe je een live album moet zien. Is het een aangeklede verzamelaar, is het een tijdsdocument van een tour of is het fans nog een keer dezelfde songs aanbieden alleen dan in een live setting? Met een succesvol jaar achter de rug is deze weerslag van de tour die Ozark Henry dit jaar op veel plaatsen al live liet schitteren, niet alleen een tijdsdocument van de tour, het album klinkt ook als een uitnodiging voor de tour die Ozark Henry dit najaar ook veelvuldig in Nederland brengt. Ben je in voor een avond waar er ruimte mag zijn zowel voor dansbaarheid als luistermuziek, dan is een avond Ozark Henry misschien iets voor jou. Hier trommelen Jan, Piet en Laura Politics nog een keer de ruimte in. Het herfstzonnetje maakt het plaatje heerlijk af. Een live album om van te genieten. 1. Intersexual (Live 2014)
 2. Politics (Live 2014)
 3. Rescue (Live 2014)
 4. We Are Incurable Romantics (Live 2014)
 5. Indian Summer (Live 2014)
 6. Sun Dance (Live 2014)
 7. Outpatient (Live 2014)
 8. At Sea (Live 2014)
 9. These Days (Live 2014)
 10. I'm Your Sacrifice (Live 2014)
 11. It Was a Queer Sultry Summer (Live 2014)