×

Recensie

07 oktober 2016

Otis Gibbs

Mount Renraw

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Wanamaker

Mount Renraw Otis Gibbs Roots 4 Otis Gibbs – Mount Renraw Written in Music https://writteninmusic.com

Otis Gibbs is afkomstig uit het plaatsje Wanamaker, in de buurt Indianapolis. Hij brengt zijn songs met een rauw raspende stemtimbre en dat levert vergelijkingen op met Dylan, Tom Waits en Steve Earle. Zijn met persoonlijk engagement en reisverhalen gekruide oeuvre leunt sterk aan bij de sociaal en politieke bewuste folk van Woody Guthrie, de invloeden van Townes Van Zandt en zijn jeugdheld Jimmie Rodgers zijn evenmin te onderschatten.

Gibbs werkte tien jaar bij een tuinbedrijf en plantte in die periode naar verluidt meer dan 7000 bomen aan. Naast songwriter en fotograaf is hij een niet onverdienstelijk schilder zoals de prachtige werkjes, die evenals op vroegere werkstukken, het hoesje van zijn achtste onafhankelijk uitgebrachte werkstuk sieren, duidelijk illustreren. Mount Renraw kwam tot stand in zijn huiskamer in Oostelijk Nashville, op zijn vijftigste verjaardag inviteerde hij medeproducer en gitarist Thomm Jutz en de gereputeerde fiddleman Justin Moses.

De afgelopen negen jaar leeft Gibbs samen met zijn vrouw Amy Lashley op een heuveltop,  Percy Warner, de oorspronkelijke landeigenaar die in de negentiende eeuw de elektriciteit in het landelijk Zuiden introduceerde noemde die plaats Mount Renraw. Een verhaal dat Gibbs uitermate intrigeerde en het werd de titel van de nieuwe cd die elf verhalen bundelt, verhalen over persoonlijke en belevenissen en gebeurtenissen die zich in zijn oorspronkelijke thuishaven afspeelden zoals Empire Hole en Blues For Diablo over de confrontatie met de duivel tijdens zijn tienertijd

Great American Roadside onthult Gibbs’ bezocht fascinatie voor de favoriete attracties die hij  bezocht en toont andermaal zijn eigenzinnigheid. Als hij het over Memphis heeft verlaat hij de platgetreden paden en laat Elvis en de Sun historiek links liggen “Listen to me people let me speak to your soul there’s more to Memphis than rock’n roll and there’s more to history than we’ve been told, this is the story of Sputnik Monroe”, zo begint en eindigt het verhaal over een worstelaar die een sleutelrol speelde in de segregatie bij sportmanifestaties. Het wondermooie poëtische Copper Coloured Fools componeerde hij samen met vrouwtje Amy. Er worden dierbare herinneringen opgehaald in een ontroerend Kathleen en in Lucy Parsons zoekt Gibbs steun bij de beroemde politieke activiste.

Een mooi verjaardagscadeau, deze franjeloze, hoogst persoonlijke langspeler voor zijn trouwe aanhang en een ideale kennismaking voor liefhebbers van ’echte’ verhalen. Die verhalen, aangevuld met andere, niet zelden hilarische anekdotes brengt de onnavolgbare storyteller binnenkort op het podium van De Spieghel in Groningen op mandag 17 oktober, de volgende dag komt Gibbs naar Paradiso Noord, het voorprogramma wordt telkens door Matt Harlan & Rachel Jones verzorgd. 1. Ed's Blues (Survival)
 2. Bison
 3. Great American Roadside
 4. Sputnik Monroe
 5. Empire Hole
 6. Blues For Diablo
 7. 800 Miles
 8. Copper Colored Fools
 9. Kathleen
 10. Lucy Parsons
 11. Wide Awake