×

Recensie

07 oktober 2017

Oscar & The Wolf

Infinity

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht door: PIAS

Infinity Oscar & The Wolf Alternative 3 Oscar & The Wolf – Infinity Written in Music https://writteninmusic.com

De ambities zijn na het énorme succes van voorganger Entity erg groot bij het team rond Oscar & The Wolf. Vandaar ook Infinity. Daarmee lijkt de popster met de langverwachte opvolger die ambities dik te onderstrepen. Maar of het ook een goed album oplevert?

Ja en neen, afhankelijk van wat je positie is. Als je al fan was, zal je dat ongetwijfeld blijven. Was je geen fan, dan is de kans behoorlijk klein dat Oscar & The Wolf aka Max Colombie en zijn team je dit keer kunnen overtuigen. Is dat een diplomatisch antwoord? Het is enkel onze subjectieve ervaring bij de beluistering van Oscar & The Wolf, meer eigenlijk niet.

Al van bij de donkere, mysterieuze opener So Real valt op dat Colombie bij hetzelfde dansbare recept van zijn succes blijft: een hippe, coole en tot dansen uitnodigende sound waarin streepjes indie en R&B opgetuigd worden met een voor velen hoogst irritant neuzelend stemmetje.

Als vanouds zoekt Oscar en zijn wolf naar exotisme en escapisme, zoals onder meer uit de door een lui wiegend reggaeritme ondersteund Exotic blijkt. Of het naar de kruiden en specerijen van India geurende Susato. Kortom: die nummers die hem goed liggen en waarrond hij ook een visuele show kan blijven maken. Want eerlijk: Oscar & The Wolf draait ook om verpakking, wat vaak ook bij een headline show zoals hij er wel meer speelt nu eenmaal een belangrijke rol speelt. Denk gerust aan palmbomen, aan glitter, feestelijke kostuums en dergelijke meer.

Met de tragere R&B song van Pretty Infiniti lijkt Oscar te illustreren dat niet alles even ‘af’ moet zijn. Er mag gerust een hoekje af. Alleen komt dat in onze ervaring net iets te berenedeerd over. En net dat is ergens het manco: vrijwel nergens wijkt Oscar af van zijn door EDM en dansbare beats ondersteunde muziek. Meer zelfs: vele van de songs op het nieuwe Infinity, hoe sexy en wellustig ook, lijken bij eerste beluistering erg inwisselbaar.

Zo af en toe tracht Oscar de luisteraar over de streep te trekken met gevoelige ballads als Queen, waarvan je nu al weet dat er later in een van de vele Sportpaleizen een plots tekort aan zakdoeken gaat ontstaan. “Het was een ontzettend moeilijk en lastig jaar voor Max”, zo vernemen we ook in de bijgevoegde bio. Daar durven we niet aan twijfelen (bijvoorbeeld Breathing waarin Colombie al de drukte en stress van het popster zijn van zich af zingt), want hoe kan je het énorme succes van Entity opvolgen?

Met Honey waarin Colombie op zijn zijdezachtst zingt? Met een door Elton John aangeprijsde single als Runaway (“I’m ready for infinity”)? Met dromerig escapisme zoals Last Night? Het is en blijft een bijzonder lastige opgave waarin er geen eenduidig antwoord mogelijk is.

Oscar & The Wolf groeide uit tot publiekslieverdje, maar heeft minstens evenveel tegenstanders die het bon ton vinden om neer te kijken op het énorme succes van deze hitgevoelige popsensatie. Op het einde van de rit stellen we vast dat dit Infinity, met dank aan producer De Pessemier (The Subs) vooral professioneel gemaakt entertainment is waarmee er probleemloos grote stadia gevuld kunnen worden. Maar of Oscar & The Wolf zich hiermee écht de eeuwigheid in schrijven is een héél andere zaak. 1. So Real
 2. Exotic
 3. Susato
 4. Pretty Infiniti
 5. Touch Down
 6. Queen
 7. Honey
 8. Runaway
 9. Last Night
 10. Breathing
 11. Chevrolet
 12. Fever