×

Recensie

Jazz

12 augustus 2020

Positie 9 Jaarlijst 2020

Oscar Jerome

Breathe Deep

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Caroline International

Breathe Deep Oscar Jerome Jazz 4.5 Oscar Jerome – Breathe Deep Written in Music https://writteninmusic.com

Eindelijk is daar dan het eerste echte album van gitarist/componist/zanger Oscar Jerome en wat een heerlijk album is Breathe Deep geworden. Eén van die albums die het zo raar verlopende muziekjaar 2020 toch glans geeft.

Vanaf het allereerste moment dat we Oscar Jerome hoorden waren we verkocht. Zijn twee eerste EP’s, de gelijknamige eerste in 2016 en Where Are The Branches in 2018, waren niet te versmaden en ook zijn optredens bleken een groots nieuw talent te herbergen. Live in Amsterdam, opgenomen in Bitterzoet in februari 2019, was daar een mooi bewijs van.

Die laatste uitgave was tevens zijn overstap van EP’s in eigen beheer uitbrengen naar een deal met het aan het grote Universal verbonden Caroline Records.  Gelukkig heeft die overstap met zijn allereerste echte album Breathe Deep geen muzikale concessies opgeleverd. Jerome gaat onverdroten zijn eigen muzikale weg en die is zo interessant als je maar weinig hoort.

Jerome put uit zoveel muzikale bronnen en heeft daar zo’n eigen magnifieke stijl in gevonden dat Breathe Deep een wel heel uitzonderlijk muzikaal manifest is geworden. Zijn songs gaan van jazz via hiphop naar funk en van Afrikaans en spiritual jazz naar rhythm & blues. Daarnaast is Jerome een fantastisch gitarist en klinkt zijn stem warm en emotievol. Een wel heel intrigerende volledigheid in talenten dus.

Voor Breathe Deep nam hij naast het eerder verschenen Give Back What You Stole From Me (van de gelijknamige eerste EP) en Gravitate (op de live EP Live in Amsterdam), hier beide in nog veel fijnere versies als eerder te horen, zes nieuwe songs op en drie verse instrumentale tracks. Songs die vol in het muzikale avontuur liggen en zijn vrije geest optimaal laten bloeien.

De onnavolgbare muzikale wegen van Jerome komen prachtig samen in het bizar groovy maar net zo verwonderlijk ritmische Sun For Someone, dat de instrumentale albumopener Searching For Aliens opvolgt. Een diep pompende bas en strakke drums biedt ruimte voor die lekker lome stem van Jerome, die moeiteloos van fraaie soulful zang naar een rapverwante stijl glijdt, en waarover zijn ruimtelijke gitaarspel wonderwel schakeert. Zo’n track waar niet alleen zijn grote talent af spat maar die wel heel veel verwachtingen schept voor de rest van het album.

Met die super lekkere nieuwe, iets meer uptempo, versie van zijn classic Give Back What You Stole From Me heeft Jerome gewoon een dikke hit te pakken. Met Your Saint trekt hij dan in eerste instantie mooi de introspectieve kant op met glansrijk gitaarspel en die heerlijke stem om daarna in het middelstuk vol de spiritual jazz op te duiken. De song bouwt zich daarna overweldigend uit. Magnifieke track.

Coy Moon is zo’n typische ietwat lome Jerome track die met allerlei verrassende elementen waarmee hij vanaf het eerste begin zoveel indruk maakte. Tegen dub aanhangende jazz en vol in het avontuur op het arrangement. Het instrumentale, door gitaar gedragen What’s Up Buttercup blijkt dan weer de opmaat naar het geweldigen en heerlijk swingende Gravitate.

Het instrumentale Fkn Happy Days is exact wat de titel aangeeft maar dan wel op de geniale Jerome manier in arrangement gedreven. Timeless is een nieuw hoogtepunt op het album. Een door wederom dat geweldige gitaarspel van hem gedreven soulsong die Jerome samen met Lianne las Havas naar een hoogtepunt brengt. Die mogen zo samen een heel album maken.

Het prachtige instrumentale Draggin’ My Heels, mooi hoe Jerome op z’n Bensons met de gitaar meezingt, is dan weer de opmaak naar albumafsluiter Joy Is You waarop Jerome alleen met gitaar en zang te horen is en een contrabas de warme deken is. Een song die uit zijn eerste dagen als songschrijver afkomstig is, bijna naar Hemelse John Martyn-achtige hoogten opstuwt en al net zo gloedvol klinkt.

Afkomstig uit de multiculturele omgeving van Oost-Londen zijn zijn songs doortrokken van de muzikale invloeden die van jongs af aan en door het spelen met de vele culturen, door zijn aderen stroomt. Zijn teksten, sociaal, doordacht en persoonlijk, sluiten daar naadloos op aan.

De geweldige muzikanten die hij op zijn eerste echte album laat meespelen zijn vrijwel allemaal afkomstig uit zijn eigen omgeving in Oost-London met de nadruk op de muzikanten uit Kokoroko, de band waar hij naast zijn eigen carrière de laatste jaren volop mee langs de wereldwijde podia trok.

Wat Breathe Deep wel heel erg duidelijk maakt is wat een stormachtig groot talent Oscar Jerome is. Het is een fascinerend ontdekalbum dat met elke keer draaien weer nieuwe diepten blootlegt. Jerome is niet alleen als zanger en gitarist fraai aan het volgroeien maar als songwriter al net zo. Breathe Deep is een meesterlijk album en een hoogtepunt in het vreemde muziekjaar 2020.

Kant A:

 1. Searching For Aliens
 2. Sun For Someone
 3. Give Back What You Stole From Me
 4. Your Saint
 5. Coy Moon

Kant B:

 1. What’s Up Buttercup
 2. Gravitate
 3. Fkn Happy Days
 4. Timeless
 5. Draggin’ My Heels
 6. Joy Is You