×

Recensie

Roots

20 februari 2018

Oscar Benton

I Am Back

Geschreven door: Peter Urbanus

Uitgebracht door: V2

I Am Back Oscar Benton Roots 4 Oscar Benton – I Am Back Written in Music https://writteninmusic.com

Oscar Benton (69) is een grote naam uit de Nederblues, met zijn BB King-achtige gitaarstijl en diepe, rauwe, maar toch ook soepele bluesstem. Ernstige gezondheidsproblemen hielden hem sinds 2010 van het podium. Met hulp van oude vriend en voormalig begeleider Johnny Laporte (vooral bekend van Barrelhouse) maakte hij met I Am Back een nieuw album. In de jaren zestig en zeventig speelden de mannen al samen in diverse bezettingen.

Benton’s echte naam is Ferdinand van Eis. Zijn bekendste nummer is en blijft Bensonhurst Blues, een nummer dat begin jaren tachtig in de soundtrack van de keiharde Franse misdaadfilm Pour La Peau d’un Flic (met Alain Delon) belandde en een hit werd in Europa. Dit schitterende nummer vinden we hier ook weer terug in een soort Tom Waits/Arno-achtig arrangement.

De totstandkoming van dit album is al een bijzondere geschiedenis. Johnny Laporte had een cursus opnametechniek gevolgd, zo vertelde hij onlangs in Heaven. Met z’n apparatuur ging hij langs bij oude vriend Benton, die na een hersenbloeding in een verzorgingshuis woont. Samen gingen ze aan de slag met het schrijven en opnemen van nieuwe liedjes, die met hulp van andere muzikanten weer verder gestalte kregen.

Laporte en de andere begeleiders, onder wie Ruben Hoeke en toetsenist Rob van Donselaar, hebben geen half werk geleverd. Sowieso horen we weinig standaard twaalfmaten-blues, maar eerder roots-muziek in de breedste zin van het woord. Folk-, country- en in het titelnummer ook latin-invloeden zijn hoorbaar.  Benjamin Wilder wordt mede gedragen door melancholieke banjo-klanken. In het rauwe Like A Howlin’ Wolf gaat de band even lekker vol op de (gitaar-)pedalen, om met de ballads My Hearts Skips A Beat of I’ll Come Ridin’ weer gas terug te nemen. Het doet me denken aan The Rolling Stones op hun betere momenten. Fuzz ’n Fight is een grappig swingnummer, maar melancholieke nummers hebben de overhand.

Johnny Laporte verzorgt hier ook de productie en het arrangement. Zorgt hij bij Barrelhouse samen met zijn broer Guus vaak voor muzikaal vuurwerk, hier staat zijn fraaie gitaarspel hier vooral in dienst van Benton’s vocalen en songs. Gelukkig laat hij in het titelnummer zijn oude Gibson Les Paul even gillen en scheuren, zonder in richtingloze krachtpatserij te verzanden. Het weemoedige Brown Eyes wordt ook fraai in de verf gezet met prachtige (slide-)gitaren.

De titel I Am Back is bepaald geen grootspraak, gezien de sterke songs en smaakvolle uitvoeringen. Benton treedt komende tijd hier en daar op, al ‘s mans gezondheid vermoedelijk geen uitgebreide tournees meer toelaten. 1. Benjamin Wilder
 2. I Am Back
 3. Bensonhurst Blues Revisited
 4. Like a Howlin’ Wolf
 5. My Heart Skips a Beat
 6. Fuzz ‘N Fight
 7. I’ll Come Ridin’
 8. My Love, Why
 9. Blue Blues Singer Remake
 10. Better Stop Cryin’
 11. Brown Eyes
 12. Old, But Happy