×

Recensie

Roots

27 september 2020

Orchestra Baobab

Specialist In All Styles (dubbel vinyl)

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: World Circuit

Specialist In All Styles (dubbel vinyl) Orchestra Baobab Roots 4.5 Orchestra Baobab – Specialist In All Styles (dubbel vinyl) Written in Music https://writteninmusic.com

Ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van Orchestra Baobab, de legendarische muzikale trots van Senegal, is er nu een heruitgave van het evenzo legendarische album Specialist In All Styles uit. Het album verschijnt tevens voor de eerste keer op (dubbel)vinyl.

Natuurlijk wordt het mooie nieuws van deze release overschaduwd door het plotse overlijden van Balla Sidebé, één van de oprichters van de band, afgelopen donderdag 30 juli 2020.

Het bijzondere verhaal van Orchestra Baobab begint in de jaren zestig in het hart van de Medina van Dakar en strekt zich uit over de hele wereld tot in de 21e eeuw. Met hun unieke mix van muziekstijlen, van West-Afrikaanse griotmuziek, Cubaanse dancesongs, donkere Afrikaanse nachtclub-sfeer vol melodieuze zang en zoete ritmes naar pop immer volgestopt met Latijnse invloeden, verkregen ze een legendarische status. De band stopte in 1987.

Specialist In All Styles was in 2002 het eerste album van de volledige groep sinds de legendarische plaat Pirates Choice uit 1982, een heilige graal voor van fans van Afrikaanse muziek. Het album werd opgenomen in de Londense Livingston Studios en werd geproduceerd door Nick Gold (World Circuit) en Youssou N’Dour, niet alleen een landgenoot maar ook groot fan van de band.

Specialist In All Styles biedt, treffend gelijk de titel, een zeer rijk gevarieerde set aan songs die nog maar weer eens de kwaliteiten van de band in  volle glorie vangen. Het orkest Afrikaanse muzikanten en zangers, natuurlijk vooral oudere mannen, mag je best vergelijken met de Cubaanse Buena Vista Social Club. Het plezier van weer bij elkaar zijn en muziek maken die ze na aan het hart ligt spat uit de groeven. (BVSC zanger Ibrahim Ferrer zingt zelfs mee op de mooie ballad Hommage à Tonton Ferrer, in duet met Youssou N’dour en de drie Orchestra Baobab zangers.)

Maar zie Orchestra Boabab niet als een folkloreband daar is hun muziek veel te levendig en vitaal voor op Specialist In All Styles. Hun mix in stijlen is nog steeds die van een absolute aanstekelijkheid en de meerstemmige zang, fraaie gitaarspel, vol Afrikaanse ritmiek vol scheuten Westerse pop, veel te opwindend.

Hoe zij Cubaanse classics als El Son Te Lllama en On Verra Ca weer nieuwe leven inblazen na deze in de jaren 70 in Afrika erg populair te hebben gemaakt, verdient alle respect. Ook de door reggae beïnvloede tracks en een bluesy ballade als Dee Moo Wor klinken geweldig. Fijn ook om de toekomst van de band te horen in het geweldige N’dongoy Daara, waarop Mboup de vocalen verzorgt, de nieuw komende en jongste vocalist van de band.

Specialists In All Styles is gelijk de titel een zeer aansprekende, heerlijk gevarieerde, set songs die nog maar weer eens de grote kwaliteiten van Orchestra Baobab blootlegt.  Essentiële kost.

Kant A:

  1. Bul Ma Niin
  2. Stukun

Kant B:

  1. Dée Moo Wóor
  2. Jiin Ma Jiin Ma
  3. Ndongoy Daara

Kant A:

  1. On Verra Ça
  2. Hommage A Tonton Ferrer

Kant B:

  1. El Son Te Llama
  2. Gnawoe