×

Recensie

Rock

10 februari 2014

Orange Glow

Down to Earth

Geschreven door: Frank Gesink

Uitgebracht door: My First Sonny Weismuller

Down to Earth Orange Glow Rock 4 Orange Glow – Down to Earth Written in Music https://writteninmusic.com

Orange Glow is het project rond de muzikale, vaak verhalende uitspattingen van singer-songwriter Eric Hoogeweg. Na het in 2008 uitgebrachte album the Magic Tale of Flying Kite in the Animal Kingdom – zeg dat maar eens twintig keer achter elkaar zonder een foutje te makenis hij nu terug met Down To Earth. Tekstueel zitten de nummers nog steeds vol met donkere verhalen rondom persoonlijke problemen en relatiestribbelingen. Ook het vele gebruik van toetsen en bevreemdende elektronische effecten is gebleven. Echter, waar het debuutalbum concentreerde op intieme verhalen met bijpassende, veelal subtiele muzikale begeleiding, wordt er hier veel meer voor een stevig rockend band-geluid gekozen.

De plaat is wederom analoog opgenomen, zonder productionele opsmuk of overdubs, net als de voorganger. Iets waar Eric duidelijk trots op is. “Ladies and gentlemen, this album was recorded on analog tape, without copy-pastes, auto tuning and quantisizers. We believe in authenticity. The perfection of imperfection. Magic.” Is de tekst die te lezen valt als we het album uit de houder trekken. Het geeft de muziek een rauw en charmant karakter. De combinatie van eerlijke songteksten, aanstekelijke rockdeuntjes en de ietwat lo-fi productie doet terugdenken aan 90’s rock. Specifieker, het doet denken aan collegerock en de bandjes die met een zelfde formule destijds succes hadden. Live zal Orange Glow nu ook als voltallige band aantreden, iets wat erg goed bij deze plaat past.

Als er dan toch kritiek geuit moet worden, komen we misschien uit bij de volgorde van de tracklisting.  De plaat schiet uit de startblokken met zijn eerste drie nummers. Daarna wordt er een versnelling terug geschakeld en komt het singer-songwriter aspect meer naar boven. Een enkele keer gaat het gas er nog op, maar de energie, die aan het begin van de plaat voor dat collegerock-randje zorgde, lijkt een beetje weg. Het overige materiaal is sterk genoeg, dus storend is dit niet. Echter, misschien was er beter aan gedaan om één van deze explosieve beginnummers aan het eind te zetten, zodat de plaat over de gehele linie energieker overkomt. Dit komt denk ik meer neer op mijn persoonlijke voorkeur, dan dat het echt als probleem gezien moet worden. Ondanks de donkere lyrics, zal het zich al snel in je hoofd nestelen en daar niet meer weg gaan.  1. You Control, I Fly
  2. Maniac
  3. Below This
  4. Turbulence
  5. Apology to the Female Kind
  6. Aeroplanes
  7. Send in the Clowns
  8. Wotl
  9. For the Sake of It