×

Recensie

Jazz

13 mei 2019

Or Bareket

33

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Yellowbird Records

33 Or Bareket Jazz 4 Or Bareket – 33 Written in Music https://writteninmusic.com

Met 33, zijn tweede album onder zijn eigen naam, maakt bassist Or Bareket wederom indruk. Het laat een mooi divers geluid horen, wat hem samen met zijn muzikanten vol in het licht zet.

Met ob1, zijn debuut onder zijn eigen naam, was het al duidelijk dat de Israëlische jazzmuzikant die in 2010 naar New York vertrok om zijn carrière in jazz een flinke duw te geven, een opvallend talent was. Op het album bracht hij een mooi divers jazzgeluid gevoed door het wonen in Buenos Aires in zijn jeugdjaren (zijn moeder is Argentijnse), het leven in Israël in zijn tienerjaren vermengd met zijn grote liefde voor jazz.

Op zijn tweede album 33 is dat wederom het geval mede omdat hij een geweldige groep muzikanten om zich heen verzameld heeft met pianist Nital Hershkovits, gitarist Shachar Elnatan en drummer Daniel Dor. Het is een fijne veelbelovende jonge groep gretig spelende muzikanten die de composities van Bareket gevoed door de dood van zijn vader (die een grote inspiratie was in zijn leven) en het eindigen van Barekets huwelijk, met fijne emotionele overgave hebben vastgelegd.

Barekets kwartet weet technisch vakmanschap in een geweldige vloeiende stijl te vatten. Luister maar eens naar de openingstrack Still Searching of Carmo Caprice, hun bewerking van de geweldige compositie van de Braziliaanse bandolim speler Hamilton de Holanda) en snap wat ik bedoel. Ook nog eens heel eerlijk, puur en warm vastgelegd.

Spannend hoe Hershkovits dan ook extra toetsen toevoegt aan W Shubert & Troy wat daardoor een aan Pat Metheny Group refererende sound meekrijgt. Die rijke sound maar ook Vienna, naast de wel heel fraaie titeltrack de andere composities waar Hershkovits aan meeschreef, een ware voltreffer. Met broer en baritonsaxofonist Eden speelt Bareket met Yarkan dan weer een bijzonder duet met contrabas.

Mooi ook dat Bareket wederom zijn Argentijnse roots in twee songs heeft meegenomen. Daarvoor dan ook de geweldige Camila Meza heeft uitgenodigd. Zamba de Argamonte, wonderlijk mooi duet tussen contrabas en stem, en albumafsluiter Tzafonah behoren tot de meest bijzondere songs van het album.  1. Still Searching
  2. Feb 1st
  3. Reginia
  4. Zamba De Argamonte
  5. Carmo Capricho
  6. W Schubert And Troy
  7. Vienna
  8. Yarkan
  9. Thirty Three
  10. Tzafonah