×

Recensie

Metal

20 maart 2019

Oozing Wound

High Anxiety

Geschreven door: Frank Gesink

Uitgebracht door: Thrill Jockey

High Anxiety Oozing Wound Metal 4 Oozing Wound – High Anxiety Written in Music https://writteninmusic.com

“Surrounded By Fucking Idiots”! Oh, oké, vanaf dat moment weet je al dat jij als luisteraar een gezellige tijd tegemoet gaat met de uit Chicago, USA afkomstige band Oozing Wound. Zet de taart maar vast klaar, blaas de ballonnen op en hang de slingers neer. Klaar? Dan is het aan Oozing Wound de taak om die taart in je gezicht te kotsen,  de ballonnen hardhandig kapot te bijten en de slingers in de fik te steken. De kans is groot dat de band ons (lees: een groot deel van de mensheid) haat en het is in ieder geval 100% zeker dat ze geen geduld hebben om naar je bullshit te luisteren. Maar hoe serieus moeten we dat allemaal nemen, van de band die zichzelf introduceert op Facebook als: “That band you saw in between ads for Naruto on Toonami.”?

Tsjah, sinds 2012 al bombarderen ze ons met deze narigheid, verpakt in een rauwe mix van thrashmetal, hardcore punk, noiserock en een vleugje stoner. Met als grote kenmerken de pijlsnelle drive die de tracks vaak hebben en zanger Zack Weil die zijn “ongenoegen” over ons heen kotst.  Toch klinkt High Anxiety soms net ietsje gevarieerder, alleen is het lastig te zeggen waar dat echt aan ligt. Op tracks als Surrounded by Fucking Idiots en Die On Mars is er meer dan ooit tevoren ruimte gemaakt voor smerige gitaarsolo’s. Op Birth of a Flat Earther en Vein Ripper komen zelfs saxofoon, achtergrondzang en fluit aan bod. Al zijn ze dan weer zo verstopt in de totaalmix van het album, dat je uiteindelijk heel erg moet concentreren wil je deze instrumenten überhaupt terug horen en zelfs dam vragen we ons af of we het niet “net gemist” hebben. Maar we hebben goed in de liner notes gekeken, het staat er echt: saxophone & flute. Zeker in de meer “downtuned” momenten worden flirts met stoner en zeker ook noiserock duidelijk: zware riffs, traag beukende drums en bas, met af en toe dan toch stiekem een thrashy tempo versnelling en/of blastbeats. Het al eerder aangehaalde Birth of a Flat Earther is duidelijk het meest noiserock geïnspireerd en doet denken aan zwaargewichten als Karp en Cherubs.

Maar wat schreeuwt Weil nou eigenlijk? Dat is vaak moeilijk te onderscheiden, maar gelukkig staan de lyrics van single Tween Shitbag op bandcamp:  “Watch me, I’m (on?) your TV tonight. Watch me, I’m sad. Watch me, Mr. Pretend Show. And on and on it goes ’cause. It’s what we can sell, so. I’m so sick of rock n roll.” Laat duidelijk merken dat ze zich niet kunnen identificeren met bands die zich een image (laten) aanmeten en daardoor niet oprecht zijn. Een titel als Birth of a Flat Earther spreekt ook voor zich en is cynisch over hippe mensen die de wetenschap niet zo nou nemen. De wereld is echt niet plat! Ga wat nuttigs doen!

Zo is High Anxiety gewoon weer het volgende werkstuk van Oozing Wound, een band die per release niet zo heel veel veranderd. Maar aangezien ze een totaal eigenzinnige en unieke sfeer weten neer te zettren die maar weinig bands momenteel weten te evenaren, is dat helemaal niet erg. Integendeel zelfs. Je kan als luisteraar alleen maar hopen dat de band nog lang niet uitgekotst is met zijn galzwarte humor en bizar cynisme.  1. Surrounded by Fucking Idiots
  2. Filth Chisel 
  3. Tween Shitbag
  4. Die on Mars
  5. Birth of a Flat Earther
  6. Riding the Universe
  7. Vein Ripper