×

Onyx Collective

Lower East Suite Part Three

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Big Dada

Lower East Suite Part Three Onyx Collective Jazz 4.5 Onyx Collective – Lower East Suite Part Three Written in Music https://writteninmusic.com

Vanuit Brooklyn bereikt ons het ijzersterke Onyx Collective, de band rondom saxofonist Isiah Barr. Met Lower East Suite Part Three maken ze dan nu eindelijk hun echte studioalbum debuut.

De storm die Onyx Collective de afgelopen jaren, vooral in hun thuisstad, veroorzaakte, werd gevoed door de EP’s Lower East Suite Part One, Lower East Suite Part Two en het livealbum 2nd Avenue Rundown. Uitgaven die op heel enthousiaste reacties konden rekenen. Gevolg was dat ze door onder meer Nick Hakim, Princess Nokia en Dev Hynes als (begeleidings)band gevraagd werden. Maar ook David Byrne wist Barr te vinden en liet hem bijdragen aan zijn laatste album American Utopia.

Onyx Collective is dan ook een opvallende band die wars is van de bestaande muziekdenkwijzen. Altijd een mooie start natuurlijk. Voor het album strikte Barr een fijne groep muzikanten met Austin Williamson op drums, Walter Stinson op contrabas, Spencer Murphy op elektrische bas en Roy Nathanson als gast saxofonist op vier van de tracks. Maar hoe fijn die band ook, alle aandacht trekt Barr die met prominent spel de band op sleeptouw neemt.

Lower East Suite is een bijzonder interessant project. De basis daarvan ligt in het veranderen van oefenruimte van Brooklyn naar de Lower East Side van Manhattan een aantal jaren terug. Dat gedeelte van New York bleek de grote inspiratie voor het drieluik dat onder de naam Lower East Suite, als een grote ode aan dat deel van Manhattan, nu de boeken in kan. Veel van de titels van de composities verwijzen naar de stad of plekken in de stad: Don’t Get Caught Under the Manhattan Bridge, Battle of the Bowery, There Goes the Neighbourhood en Rumble in Chatham Square.

Barr schreef composities vol ruimte voor improvisatie waarbij hij op zijn sax de stad laat weerklinken. Zijn sax knalt soms net zo hard als het onverwachte lawaai van de taxi’s en politieauto’s, dan weer zo emotievol als die verdwaalde saxofonist gezeten in zijn raamkozijn in die imposante gebouwen die Manhattan kent. In ritmes weerklinkt de drukte en de onrust van de mensen en het verkeer stad, die door de bas worden ondersteunt met rake baslijnen.

Lower East Side Part Three is van alle delen de meest toegankelijke maar in composities net zo avontuurlijk en aantrekkelijk. Barr heeft een verrukkelijke manier van spelen die doorspekt is van melancholie en hij pakt net zo gemakkelijk lekker dwars en dissonant door. Hij is tevens de onbetwiste leider van de band die alle lijnen uitzet wat dat aan gaat had zijn band net zo goed zijn naam kunnen dragen. De composities zijn immer rijk aan sfeer en avontuur.

Lower East Suite is een gave ode aan het bruisende New Yorkse jazzleven. Een suite waar in drie delen een rijk jazzleven doorklinkt. Vrije muziek die het gevoel van de stad in volle glorie tijdloos laat weerklinken. Suite afsluiter Lower East Suite Part Three is een verslavend jazzalbum dat de komende maanden vaak op mijn draaitafel te vinden is.  1. ONYX Court
  2. Don't Get Caught Under the Manhattan Bridge
  3. Battle of the Bowery
  4. There Goes the Neighborhood
  5. 2AM at Veselka
  6. Delancey Dilemma
  7. Rumble in Chatham Square
  8. Eviction Notice
  9. Magic Gallery
  10. FDR Drive