×

Recensie

Jazz

15 september 2021

On Our Own Clock

On Our Own Clock

On Our Own Clock On Our Own Clock Jazz 4 On Our Own Clock – On Our Own Clock Written in Music https://writteninmusic.com

Een erg bijzonder project is On Our Own Clock, een samenwerking tussen muzikanten uit Zuid-Afrika, Senegal en Londen. Qua idee jaren geleden opgezet als gemeenschappelijk werkend project in Londen, maar door de pandemie in uitvoering aangepast naar separate lokale studio’s met het gemeenschappelijke idee in uitwerking in Londen.

De belangrijkste fundering onder het project was het samenbrengen van culturen en hoewel de diverse bijdragen aan het album dus in Londen, Johannesburg en Dakar werden opgenomen, en dan weer met andere instrumentaties in Londen verrijkt, is die mix van  stijlen en invloeden op het album overduidelijk terug te vinden. Traditionele muziek vermengd met avontuurlijke, soms elektronische, muziek en in een vrije jazzgeest naar de wereld gebracht.

Vanuit hun eigen omgeving maakten Alabaster de Plume – Sax (UK), Asher Gamedze – Drums (Zuid-Afrika), Damola Owolade – Emcee (Nigeria), Danalogue – Synthesizer, Piano & Sax (UK), Grandmaster CAP – Emcee (Zuid-Afrika), Lex Blondin – Drum Machine (UK), Mpumelelo Mcata – gitaar (Zuid-Afrika), Nosisi Ngakane – Zang (Zuid-Afrika), Siya Makuzeni – Trombone & Zangs (Zuid-Afrika), Tarang Cissoko – Kora (Senegal), Tebogo Austebza Sedumedi – Bas (Zuid-Afrika), Theon Cross – Tuba (UK), Yahael Camara Onono – Percussie (UK / Senegal / Nigeria) en Zoe Molelekwa – Keyboards & Wurlitzer (Zuid-Afrika) de muziek die na nabewerking haar weg op het album vond.

Het is een zeer rijk muzikaal album geworden waar verbinding het winnende woord is. Hoe andersoortig de muziek soms ook is, als de spirituele waarden van de muzikanten goed zijn, kun je het perfect verbinden. De muziek op On Our Own Clock schuift van traditionele klanken uit Senegal naar coole jazzy hiphop grooves met rap en van met electronics verrijkte traditionele tracks naar de avontuurlijke Zuid-Afrikaanse jazzgeest.

Het album biedt een machtige universele kijk op muziek en is een zeer geslaagd project in tijden van een pandemie met de mogelijkheden die er waren. Het over en weer sturen van muziek in files, de vrijheid van de andere muzikanten om daaraan toe te voegen en daar weer nieuwe muziek uit te creëren, is zeer geslaagd te noemen. Het moet een fijne afleiding zijn geweest in die barre maanden zonder op het podium kunnen staan.

Er staan meer dan genoeg hoogtepunten op het album maar eigenlijk is het nog fijner om alles gewoonweg achter elkaar te beluisteren. De basis van de composities wordt gelijk met de titel van de eerste compositie uitgelegd: How To Make Art In A Pandemic. Een titel die over het album in drie imposante verbindende delen zijn weg vindt en in tekst en muziek uitleg geeft over het concept.

Maar het zijn juist ook composities als Be The Light, het opzwepende Ngikhethile, Good Are Good, het dromerige 808 O’Clock, Duna Dance, het geweldige (Tell The Gods) We Still Building en de prachtige, door kora gedragen, albumafsluiter Revelation die dit een zo opvallend album maken. Een album als een geestverruimende muzikale ervaring.

On Our Own Clock is kortom een absolute aanrader. Al helemaal de versie op vinyl met z’n klaphoes waarop de fraaie kunstwerken van de Senegalese Djib Anton nog beter overkomen.

PS. Er werd van het project ook een documentaire gemaakt door de Zuid-Afrikaanse filmmakers Nhlaanhla Masondo en Tseliso Monaheng, compleet met sessie-opnamen, interviews met de artiesten en zelfs de overleggen via Zoom.

Kant A:

  1. How To Make Art In A Pandemic (part 1)
  2. Be The Light
  3. Cuts and Pieces
  4. Ngikhethile
  5. Good Are Good

Kant B:

  1. How To Make Art In A Pandemic (part 2)
  2. 808 o' clock
  3. Dune Dance
  4. How To Make Art In A Pandemic (part 3)
  5. (Tell The Gods) We Still Building
  6. Revelation