×

Recensie

Jazz

30 januari 2018

Omer Klein

Sleepwalkers

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Warner Music

Sleepwalkers Omer Klein Jazz 4 Omer Klein – Sleepwalkers Written in Music https://writteninmusic.com

Sleepwalkers is alweer het zevende album dat Omer Klein uitbrengt, maar het is zijn eerste voor het grote Warner Records. Gemaakt met zijn trio is het wederom een prachtig album geworden.

Klein werd geboren in Israël en groeide daar in zijn tienerjaren uit tot een waar jazzfenomeen. Hij studeerde vervolgens aan de New England Conservatory in Boston, waar hij les kreeg van Danilo Perez. In New York, waar hij vervolgens ging wonen, kreeg hij nog meer les van Fred Hersch (de beste die je in New York kunt krijgen en welk groot talent heeft die man niet onder zijn hoede gehad en verder geholpen?). Hij groeide in de New York jazzscene uit tot ene belangrijke speler maar voelde de behoefte naar Europa te verhuizen en Duitsland werd zijn plek.

Sleepwalkers is de opvolger het Fearless Friday, het album waarmee Klein twee jaar geleden met zijn trio, met daarin Haggai Cohen Milo op bas en Amir Bresler op drums, de klap naar een groter publiek maakte. Het album was een van de beste jazzrelease van dat jaar en openbaarde maar weer eens hoe ongelooflijk ingespeeld de sectie Klein/Cohen Milo is en hoe goed nieuwe drummer Bresler (de vervanger van de jarenlang met Klein spelende Ziv Ravitz) daar tussen paste.

Sleepwalkers is van eenzelfde eenzame klasse als de voorganger. Klein heeft een prachtige aanslag, prominent dan weer ingetogen spaarzaam en immer melodieus en vloeiend. En zijn spel wordt met de jaren alleen maar rijker. Cohen Milo en Bresler spelen om het spel van Klein heen, vullen zijn melodieuze lijnen prachtig aan en pakken hun kansen om in de ruimtes hun prominente solo’s mee te pakken. Uit de klasse waarmee ze dat doen spreekt het zelfvertrouwen dat de muzikanten in elkaar hebben.

Sleepwalkers kent louter uitstekende composities die zowel indruk maken als ontroeren. Luister naar composities als albumopener Wonder and Awe, de titeltrack, het funky Blinky Palermo, Don’t Be A Zombie of het fraai tegendraadse What’s on Your Mind? en je weet dat dit trio heel groot is. Sleepwalkers is een prachtig album dat het verdient brede aandacht te krijgen en dit trio in de voorste linie van de jazz te plaatsen. Houd ze ook in de gaten als ze in de Lage Landen komen spelen! 1. Wonder and Awe
 2. Sleepwalkers
 3. Blinky Palermo
 4. One Step at a Time
 5. Joséphine
 6. Don't be a Zombie
 7. Mixtape
 8. Each and Every Child
 9. What's on Your Mind?
 10. Underdog
 11. Hookup
 12. Spilt Milk
 13. Wonder and Awe 2