×

Recensie

World

16 oktober 2017

Omar Souleyman – From Syria With

From Syria With Love

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht door: Mad Decent

From Syria With Love Omar Souleyman World 3 Omar Souleyman – From Syria With Love Written in Music https://writteninmusic.com

From Syria With Love van Omar Souleyman illustreert dat Syrië zoveel meer is dan oorlog en terrorisme alleen.

De ruïnes van Syrië zijn niet te overzien. Het is een haast tot op de grond platgebombardeerd land. Oorlog, geweld, ellende. Toch gaat het leven er, hoe moeilijk ook, gewoon door en zijn er geboortes, zijn er huwelijken, is er leven. En dat blijft gepaard gaan met muziek.

Zo begon de Syrische muzikant Omar Souleyman ooit als een zanger bij huwelijken. Daarbij bracht hij volkse en vaak dansbare, door electronica ondersteunde liedjes.Tot zijn talent ontdekt werd. Daarna volgden albums als Wenu Wenu en Bahdeni Nami waarop hij met Kieran Hebden (Four Tet) samenwerkte en waarmee Souleyman op verschillende Europese festivalpodia optrad. Met zijn kaftan en zonnebril is hij een opgemerkte verschijning en zijn succes breidt uit.

Op zijn nieuwste album From Syria With Love vertrouwt Souleyman nog steeds op de dansbare dabkesound, toch zijn er een aantal veranderingen: zo is Rizan Sa’id niet langer aan zijn zijde en werkt hij nu met Hasan Alo die net als Souleyman afkomstig uit de Hasaka regio. Voor het tekstuele vertrouwt hij op zijn vertrouwde protegé Shawad Al Ahmad.

In Ya Bnayya (Girl), een stevige, door 21ste eeuwse techno en electro ondersteunde dreun, bezingt hij de liefde. Hij wil het eerst hebben over de goede dingen, zoals verliefdheid, romantiek in tegenstelling tot oorlog en ellende die verder in het album opduiken. Souleyman herinnert zich in het feestgewoel hoe hij ooit bedwelmd geraakte door een mooie brunette. Ook later komt die voorliefde voor brunettes terug (Es Samra). De hoogtepunten zitten echter in de staart als Souleyman en co het tempo plots danig vertragen en inzetten op ballads zoals Mawal waarin zijn smachtende stem veel beter uit de verf komt.

Opmerkelijk verschil hier is dat Souleyman op dit nieuwe album voluit gaat voor stevige disco (het funky Khayen) en elektrobeats. Daarmee is de connectie met Björk en Four Tet, met wie hij al samenwerkte, blootgelegd. Toch blijft hij een heel eigen oriëntaalse toets aan de songs geven. Souleyman brengt hier materiaal om feestjes op te luisteren, zodat je na een paar tracks meteen al volledig dolgedraaid en knock out in de touwen ligt. Desalniettemin presenteert hij vooral variaties op het reeds gekende. Echt nieuw of vernieuwend is het niet. Wél duidelijk is dat hiermee probleemloos in concertzalen en op festivalweides gescoord kan worden.  1. Ya Boul Habari
  2. Ya Bnayya
  3. Es Samra
  4. Aenta Lhabbeytak
  5. Khayen
  6. Mawal
  7. Chobi
  8. Tensana (bonus track)