×

Recensie

05 januari 2020

Oliver Spalding

Novemberism

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Monotreme

Novemberism Oliver Spalding Electronic 3 Oliver Spalding – Novemberism Written in Music https://writteninmusic.com

Oliver Spanding wil met moderne middelen en retro instrumentatie een brug slaan tussen het heden en het verleden. Al blijf ik de mogelijkheden van de autotune beschouwen als een stuk elektronica zonder ziel, welke op alle manieren de onzuiverheden en spanning uit de menselijke stem weg weet te filteren. Een gevoelloos hulpmiddel om voorgeprogrammeerde muziek klinisch dood te verklaren. Het voelt allemaal zo vlak en emotieloos aan. Als je al gezegend bent met een hoge kopstem, dan heb je die kunstjes helemaal niet nodig.

Toch wil het bij Oliver Spanding niet zo erg storen. Deze uit de Britse badplaats Brighton afkomstige singer-songwriter wil het gevoel van de maand november oproepen. Zichzelf presenterend als gastheer De Herfst. Een overkoepelende macht die op natuurlijke wijze het spel met dit seizoen aangaat. Hij controleert het jaargetijde en dirigeert hierbij de dreigende storm. Blaadjes vallen in speelse windvlagen van de bomen, en zoeken rust in de dempende synthesizerklanken, om voor eeuwig een te worden met de aarde.

Verzachtend gevormde sneeuwvlokjes die de computer voorzichtig verlaten bij het openende Athamé. Op de hielen gezeten door dreigende beats die als een opruiende storm het wispelturige onvoorspelbare van Novemberism verwoorden. Dwarrelende muziekpassages die in de ochtendmist de schemering laten doorbreken, gevolgd door de warmte die Oliver Spanding zo treffend in zijn werk weet te leggen. De liefde voor het componeren staat centraal in deze voorzichtige poging om het publiek kennis te laten maken met het debuut van dit multi talent. Door zijn hart te volgen komt hij met dit persoonlijke resultaat, waar voornamelijk zijn eigenheid in schuil gaat.

Juist die dynamische vintage drumsound geeft het hier iets levendigs, en herenigt het oude met het nieuwe. Zoals de herfst ook de afsluitende functie bezit, om zich langzaamaan voor te bereiden tot een kersverse lente. Overal willen die magische geluidsvelden het geheel overstemmen. Het zeeklimaat van Brighton benadrukt nog sterker de weersomstandigheden, het is duidelijk dat deze bewust of juist onbewust bepalend is geweest voor de klankkeuze.

Stilistisch gezien weet deze folkzanger aangename bijna klassiek geschoolde ambient te herenigen met meer eighties gerichte new wave. Bij Bow Creek komt deze combinatie het beste tot zijn recht. Hij bevind zich hier op het werkveld van de meer postrock gerichte artiesten uit dit tijdsbeeld, die de overstap waagden naar een meer verstild geluid. De openingen worden echter opgevuld met strakke hardere geluidscollages die het geheel al coherent tot leven brengen. Die prachtige verfrissing zit hem vooral in de staart van Novemberism, met het aansluitende Everglades als krachtig eindstatement. 1. Athamé
 2. Xanax
 3. Her Crescent
 4. Novemberism
 5. Unreal
 6. A Stop
 7. Emissive
 8. A.I.B.M
 9. Golden
 10. Bow Creek
 11. Everglades