×

Recensie

Electronic

10 oktober 2015

Olafur Arnalds and Nils Frahm

Loon EP

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Erased Tapes

Loon EP Olafur Arnalds Olafur Arnalds and Nils Frahm Electronic 4.5 Olafur Arnalds and Nils Frahm – Loon EP Written in Music https://writteninmusic.com

Met hun tweede samenwerking, nu verkrijgbaar als de Loon EP, laten Nils Frahm en Olafur Arnalds wederom horen twee van de meest intrigerende meesters binnen de electronic te zijn.

Dat de Stare EP zeker niet de laatste samenwerking op plaat zou zijn tussen de IJslandse Arnalds en de Duitse Frahm was op voorhand al duidelijk. Beiden optimaal betrokken bij het belangwekkende Berlijns/Londense platenlabel Erased Tapes, klommen ze bij optredens ook vaak op het podium om daar spontaan nieuwe muziek te maken. Een studio-opname leek dus puur een kwestie van tijd vinden in beider drukke tourschema’s.

Voor de Loon EP linkten de mannen in de studio de Oberheim 4 Voice en een Korg PS3100 aan hun bay/mixing desk en speelden alle tracks live in. Met vier handen op de toetsen werden de opnamen direct opgenomen op 2-track ½-inch tape. Tracks als Four en Three zijn fijne, schetsmatig opgezette tracks die met fraaie soundscapes op een ambient manier zijn opgebouwd. Super sfeervol en vervreemdend. Hetzelfde geldt ook voor w en m, die samen de andere kant van de EP vullen. Mooi uitwaaierende tracks met wat meer ritme maar al net zo veel warmte.

Wat deze EP zo ongelooflijk goed maakt is vooral het intrigerend pulserende Wide Open. Een track die als geen andere de grote kracht van deze samenwerking volledig openbaart. Over een bizar opgeknipt ritme schokken de geluidsgolven pulserend door de track heen. Per frame een nieuwe sfeerrijkere atmosfeer scheppend. Een ronduit adembenemende track die op zichzelf al reden genoeg is deze EP aan te schaffen.

Tracklisting Loon EP (vinyl):

Kant A:

  1. Four
  2. Three
  3. Wide Open

Kant B:

  1. w
  2. m