Ogun Afrobeat
Unite
De in Madrid gevestigde band Ogun Afrobeat, geleid door de Nigeriaanse zanger/drummer Akindimeji Onasanya, heeft met Unite een prachtig album afgeleverd. Je zou kunnen denken afrobeat à la Fela en Femi Kuti. Maar niets is minder waar. Want na de erg goede jazzy Afrobeat openingstrack Orisun volgt een mix van afrobeat met Cubaanse muziek in Pastorita, gezongen door Alejandro Gutierrez en Karla Vicens, beiden uit Cuba.
Dit geeft in feite al aan dat Ogun Afrobeat op bijzondere wijze het spectrum van afrobeat verbreedt. Wordt dit nummer in het Spaans gezongen de volgende track Benefit for all wordt in het Engelse gezongen op een funky Afrobeat groove waar ook jazzy elementen in doorklinken. Dat geldt voor alle zeven tracks, mede door het prachtige spel van de blazerssectie (altsax, baritonsax, trompet, trombone).
In Afroshark reist de band muzikaal naar Ethiopië met een hoofdrol voor de prachtig zingende Ethiopische zangeres Sara Habasha. Afroshark roept associaties op met de ethio-jazz van Mulatu Astatke. De Iraanse multi-instrumentalist Kaveh Sarvarian speelt hier niet alleen de ney fluit maar ook het Iraanse percussie instrument de tombak. Ook de Spaanse fluitist Javier Paxariño levert een mooie bijdrage aan dit nummer. De tracks zijn tot dan toe zeer dansbaar en dat blijft zo, ook in Ashiri Dudu dat is geïnspireerd door de Ghanese highlife en wordt opgesierd door een fraaie trompetsolo van Marcos Ortega.
De track Gnawa heeft niks te maken met de gelijknamige Marokkaanse muziekstijl. Door de sound van het door Denis Bilani bespeelde keyboard klinkt dit bijna als Afrikaanse elektropop. De mix van afrobeat met andere muziekstijlen zet Ogun Afrobeat in de voorhoede van afrobeat vernieuwers. Ook de slottrack Injustice is erg goed. En klinkt als een mix van afrobeat met popmuziek.