×

Recensie

Pop

12 april 2013

Nynke

Alter

Geschreven door: Kay Krijnen

Uitgebracht door: Crammed Discs

Alter Nynke Pop 4 Nynke – Alter Written in Music https://writteninmusic.com

Het is alsof ze vlak achter je staat en je geruststellend toezingt. De nieuwe CD Alter van Nynke verwarmt je met liedjes die titels dragen als Lit Los en Foarjiersfers. Een vertaling naar het Nederlands is overbodig.

Nynke, oftewel Nynke Laverman is al jaren een begrip met haar Friese teksten op Fado-muziek. Op haar nieuwe album komen deze kernwaarden ook ruimschoots terug, maar ze overstijgt haar eigen genre en klinkt er een nieuwe muzikale taal, waarin elementen uit de fado en flamenco liefdevol zijn toegestopt in een zacht bedje van wonderschone liedjes.

Ze worden gezongen in lange, melodieuze lijnen met een stem die zo helder is als de Friese meren zelf. Ze laat je daarmee doen geloven dat je als luisteraar de Friese taal begrijpt, zo invoelend kan zij teksten brengen. De enige tekst in het Engels, Awaiting, valt dan ook gelijk een beetje buiten de boot.

Sytze Pruiksma

Sytze Pruiksma

Mede dankzij de productie van topproducer Javier Limón komt de muziek als een hoorspel tot leven. Je ziet de flamenco-danser dansen, je voelt de Mediterraanse zon branden. Het klinkt alsof je zelf in de opnameruimte aanwezig bent.

Ook de toevoegingen van Sytse Pruiksma, de partner van Nynke, zijn origineel en waardevol. Zijn subtiele percussiespel en de dromerige klanken van de marimba geven ‘Alter’ een aangename gelaagdheid.

Een andere bijzondere inbreng komt van Tsjêbbe Hettinga. Deze bekende Frieze dichter met zijn kenmerkende stem speelt de hoofdrol in het nummer Eftereach. Zijn gedicht is de rode draad van deze fascinerende compositie bestaande uit spoken word, flamenco-tap en paukenslagen. Het zal zijn laatste wapenfeit zijn. Hij is onlangs overleden aan de gevolgen van kanker.

Alter wordt uitgebracht in maarliefst 37 landen en is ook muzikaal een grenzeloos kunststukje vol originele details en subtiele finesse, samengebracht in prachtig gezongen liedjes. 1. Foarjiersfers
 2. Dûns Fan De Siedden
 3. Nei Hûs
 4. Foarsizzing
 5. Balts
 6. Awaiting
 7. Eftereach
 8. Lit Los
 9. Tichter
 10. Wetterjuffer
 11. De Brulloft