×

Recensie

World

28 december 2012

Nusrat Fateh Ali Khan

Shahen-Shah

Geschreven door: Josine Laarakker

Uitgebracht door: Real World Records

Shahen-Shah Nusrat Fateh Ali Khan World 4 Nusrat Fateh Ali Khan – Shahen-Shah Written in Music https://writteninmusic.com

Een van de meest invloedrijke artiesten van Real World Records was met grote zekerheid wijlen Nusrat Fateh Ali Khan (1948 – 1997). Niet alleen speelde deze zanger met het tijdloze Shahen-Shah (1989) een aanzienlijke rol in de oprichting van het label; al vroeg in zijn carrière werd hij als een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Qawwali gezien.

Qawwali is een oude vorm van soefistische muziek uit Zuid-Azië, meestal vertolkt in het Urdu of het Perzisch. Het is gezongen poëzie, begeleid door verschillende instrumenten en handgeklap. Dat Qawwali in de twintigste eeuw onder een breed publiek populair werd, is onder meer te danken aan Nusrat Fateh Ali Khan.

Het krachtige en gepassioneerde stemgeluid van voornoemde zanger en de subtiele muzikale variaties maken van Shahen-Shah een subliem luisteravontuur. Harmonisch gezien valt de drone-techniek op, waarvan de lang aanhoudende tonen zo kenmerkend zijn. Het constante handgeklap, de tabla drumbegeleiding, het harmonium en een achttal begeleidende zangers geven de muziek een transachtige ondertoon. In de vocalen zitten veel herhalingen, voor- en nazang en scat-improvisaties. En ook zonder de tekst te verstaan kun je je als luisteraar inleven in het verhaal dat Fateh Ali Khan vertelt.

Met zijn beste werk bij Real World nog voor de boeg, gaf Fateh Ali Khan met Shahen-Shah blijk van een niveau dat hij een aantal jaar later zou gaan overtreffen. Zijn stem is een statement an sich en achtervolgt je nog lang nadat de muziek heeft geklonken.  1. Shamas-Ud-Doha, Badar-Ud-Doja
  2. Allah, Mohammed, Char, Yaar
  3. Kali Kali Zulfon Ke Phande Nah Dalo
  4. Meri Ankhon Ko Bakhshe Hain Aansoo
  5. Nit Khair Mansan Sohnia Main Teri
  6. Kehna Ghalat Ghalat To Chhupana Sahi Sahi