×

Recensie

04 augustus 2017

Nusrat Fateh Ali Khan – (vinyl

Mustt Mustt

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Real World Records

Mustt Mustt Nusrat Fateh Ali Khan World 5 Nusrat Fateh Ali Khan – Mustt Mustt (vinyl re-issue) Written in Music https://writteninmusic.com

Hoe rijk de catalogus van Real World is wordt weer eens overduidelijk nu ze hun archief op vinyl gaan uitbrengen. De eerste serie albums zijn allemaal vanaf de analoge tapes in prachtige geluidskwaliteit perfect op lekker dik 180 grams vinyl geperst.

In de eerste serie vinyluitgaves vinden we ook de klassieker Mustt Mustt van de Pakistaanse Nusrat Fateh Ali Khan uit 1990.

Wat een sensatie was Mustt Mustt toen deze in 1990 uitkwam. De samenwerking van de Quawwali zanger en de Britse gitarist/producer Michael Brook, geïnitieerd door Real World labelbaas Peter Gabriel, bleek een schot in de roos. De remix van de titeltrack door het destijds vanuit Bristol en de triphop snel opkomende Massive Attack veroverde de alternatieve dansvloeren.

De oorsprong van de Quawwali heeft een rijke traditie die werd gevoed toen religieuze dictator Ayatollah Khomeini in de jaren 80 in Iran alle muziek verbood omdat deze, volgens zijn zeggen, antireligieus was. Een overgroot gedeelte van de moslims, vooral de Sufi’s, waren het volslagen met hem oneens. Voor hen is muziek heilig en een noodzakelijk element van een spiritueel leven. Net als de hindu’s omarmen zij muziek als een bron voor meditatie, dansen en chanten. De Pakistaanse zanger Nusrat Fateh Ali Khan (1948-1997) was de meester van de traditionele Quawwali de muziek van de Sufi’s. Zijn zang is van een andere wereld, zo vrij, vol passie en schoonheid hoor je maar heel zelden.

Gabriel zag Khan in 1985 spelen op het Womad festival in Londen en raakte vervoerd. Niet alleen nodigde hij Khan uit mee te werken aan zijn soundtrack voor de Martin Scorcese film The Last Temptation of Christ, wat resulteerde in het Gabriel album Passion (de allereerste Real World Records release), en bracht hij diens album Shanen-Shah uit, maar dacht hij dat de door hem zo geliefde gitarist Brook en Khan een ideaal koppel zouden vormen de muziek van Khan naar een nieuwe wereld te tillen. Zijn intuïtie bleek weer eens volledig te kloppen.

Met een merendeel aan composities van Khan doken de mannen, met flink wat extra muzikanten de Real World studio’s in Box, Surrey in om de muziek op te nemen. Het blijft een prachtige tegelijk tijdloze collectie songs die Mustt Mustt kent. De welhaast esoterische gitaarpartijen van Brook die zich meten met die zo passievolle stem van Khan krijgen een bijna hemelse klank in songs als Sea of Vapours maar als de tabla’s en djembe’s het ritme gaan bepalen komt Khan los en brengt zijn stem je in een trance. Het blijft ongelooflijk in wat voor sfeer de op de veel te jonge leeftijd van 48 jaar overleden Khan je met zijn stem kon brengen en hoeveel sfeer hij aan de composities toevoegt.

Hoewel veel van de composities een toevoeging van synthesizers krijgen en er allerlei soorten baspedalen aan de composities zijn toegevoegd, brengen deze juist een extra sfeer die op de achtergrond meespeelt. Het zijn juist de gitaar van Brook, het harmonium van Nusrats jongere broer Farrukh en de stem van Nusrat die de sfeer van Mustt Mustt bepalen en natuurlijk die heerlijke ritmes die de songs opzwepen.

Mustt Mustt is een meer dan geslaagde stap om World te crossoveren naar een groter publiek, de Quawwali vatbaarder te maken. Een songs als The Game, waar nadrukkelijk die zo herkenbare diepe Gabriel-sound te horen is schiet daar misschien wat in door, de rest van het album vindt een perfecte balans. En het moet gezegd, de mannen van Massive Attack wisten met maar heel weinig extra de titeltrack naar een nog grotere hoogte te tillen. Wat een ongelooflijk coole track maakten ze ervan. Geen wonder dat ze het grote publiek de wereld van Nusrat Fateh Ali Khan introkken.

Mustt Mustt blijft een album van een onnavolgbare schoonheid.

Tracklisting Mustt Mustt:

Kant A:

 1. Mustt Mustt (Lost In His Work)
 2. Nothing Without You (tery Bina)
 3. Tracery
 4. The Game
 5. Taa Dee

Kant B:

 1. Sea of Vapours
 2. Fualt Lines
 3. Tana Dery Na
 4. Shadow
 5. Avenue
 6. Mustt Mustt (Massive Attack remix)


 1. Mustt Mustt
 2. Nothing Without You (Tery Bina)
 3. Tracery
 4. The Game
 5. Taa Deem
 6. Sea Of Vapours
 7. Fault Lines
 8. Tana Dery Na
 9. Shadow
 10. Avenue
 11. Mustt Mustt (Massive Attack Remix)