×

Recensie

World

08 augustus 2019

Nusrat Fateh Ali Khan & Michael Brook

Night Song (vinyl)

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Real World Records

Night Song (vinyl) Nusrat Fateh Ali Khan Nusrat Fateh Ali Khan & Michael Brook World 4.5 Nusrat Fateh Ali Khan & Michael Brook – Night Song (vinyl) Written in Music https://writteninmusic.com

Na het grote succes van Mustt Mustt (1990), het album dat de Pakistaanse Nusrat Fateh Ali Khan samen met de Canadese ambientmuzikant Michael Brook maakte, was het te verwachten dat ze nogmaals samen aan de slag zouden gaan. Het al net zo baanbrekende Night Song, dat zes jaar later verscheen, bleek al net zo’n voltreffer.

Night Song werd door Brook wederom samengesteld uit uren muziek die Nusrat met zijn band had opgenomen, precies zoals Nusrat en zijn band altijd gewend waren. Verschillende stukken uit die urenlange opnamen werden door Brook bewerkt en tot volwaardige songs omgebouwd. Met het volle respect voor de muziek voor Nusrat Fateh Ali Khan werden deze naar een nieuwe muzikale wereld geduwd.

Night Song is net als Mustt Mustt een fascinerende collectie songs die juist door de muzikale benadering uitstekend werkt en optimaal emotioneel doorkomt. Nusrat speelde in lange sessies samen met zijn jongere broer Farrukh op harmonium en Dildar Hussain op tabla. Brook gebruikte deze opnamen om daar als multi-instrumentalist verschillende muzikale lagen overheen te leggen. Waarbij hij hulp kreeg van drummer James Pinker, Kauwding Cissokho (kora), Massamba Diop (talking drum) en de geweldige Mick Karn op fretloze bas.

Natuurlijk is het op Night Song die prachtzang van Nusrat die het album direct weer zo speciaal maakt maar de magie wordt werelds versterkt door de fijn mysterieuze sferen en spannende instrumentkeuzes van Brook. De lome, dragende en/of groovy ritmes, zowel uit de ‘box’ als live, die Brook er overheen heeft gezet. Brook snapt dat hij de muziek van Nusrat niet uit de authentieke sfeer moet halen en voegt er steeds net genoeg aan toe om het ook naar een nieuwe muzikale wereld te trekken.

My Heart, My Life zet als albumopener gelijk de sfeer van het album neer waarna het indrukwekkende, door fijne ritmes gedreven, Intoxicated de volle mogelijkheden van de samenwerking tussen Nusrat en Brook laat horen. Het hartveroverende Lament met z’n terugdraaiende loops en het ritmisch fraai opbouwende My Comfort Remains met een wederom geweldig zingende Nusrat imponeren al net zo.

Op kant twee van het album krijgt Nusrat in de openingstrack Longing gezelschap van een ruimtelijk klinkende gitaar die al net zo hemels klinkt als Nusrats zang zelf. Het overweldigend mooie Sweet Pain start in een dromerige, lome sfeer met de bas van Karn, de drums van Pinker en wordt door Nusrat, in zijn zo kenmerkende scattende stijl, naar een emotioneel hoogtepunt geduwd. De daarop volgende ingetogen en al net zo dromerige titeltrack hakt er al net zo in. In de wederom van gitaar voorziene en met coole funky drums en bas hemels opbouwende albumafsluiter Crest duwt de intense prachtzang van Nusrat Fateh Ali Khan het album naar een extatische afsluiting.

Night Song biedt muziek die vanuit twee volledig verschillende muzikale werelden is opgebouwd en in een sublieme symbiose van muzikale intelligentie en emotie tot een gloedvol geheel is omgebouwd. Night Song biedt muziek die je volledig onderdompelt in een nieuwe muzikale wereld die van mij oneindig lang mag duren. Muziek die groter dan het leven klinkt.

Kant A:

  1. My Heart, My Life
  2. Intoxicated
  3. Lament
  4. My Comfort Remains

Kant B:

  1. Longing
  2. Sweet Pain
  3. Night Song
  4. Crest