×

Recensie

Electronic

20 augustus 2019

Numb – Mortal

Mortal Geometry

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Metropolis

Mortal Geometry Numb Electronic 4 Numb – Mortal Geometry Written in Music https://writteninmusic.com

Vancouver heeft jarenlang vanaf halverwege de jaren tachtig tot eind vorige eeuw een prominente rol vervuld in de electro industrial scene. Het confronterende Numb wist net als Skinny Puppy indruk te maken met harde dansbare beats die overkoepeld door de donkere schaduw van de duistere gothic een overdonderend gevoel mee geven. Deze pioniers liggen diep begraven in het collectieve geheugen van oude Electric Body Music liefhebbers. Sinds 2000 is er geen teken van leven meer waarneembaar van boegbeeld Numb. Maar nu zijn ze ontwaakt uit hun bijna twintig jarige winterslaap. Als een dokter Frankenstein weet het Metropolis Records ze te reanimeren en activeren. Dit resulteert in het gruwelijke vette Mortal Geometry, waarmee ze het daglicht aanschouwen om paniek en chaos te zaaien op de ingedutte dansvloeren. Ze zijn nu helemaal terug, klaar om te overheersen.

Uit de asresten van Numb weet de herboren Don Gordon als enige als een feniks te herrijzen uit de kern van deze donkere geprogrammeerde act. Door zich zelf volledig autonoom op de arrangementen en uitvoering te richten ontstaat een grimmig persoonlijk eindproduct. Er wordt totaal niet getracht om aansluiting te vinden bij de hedendaagse dancescene. Juist bij die eigenzinnigheid ligt Don Gordons kracht. Het valt direct op dat het accent van de provocerende knallende beats meer is verschoven naar de donkere sfeervolle elektronica. Neemt niet weg dat de sound nog steeds snoeihard dreigend vanuit de speakers op je af komt. In de basis hoor je ook een cyberpunk begeleiding terug waarover de meest beangstigende structuren zijn verwerkt. Door het evenwicht wil het ondanks het naargeestige karakter nergens te beklemmend over komen.

Mortal Geometry laat vooral het jaren tachtig tijdperk herleven. Met een afgestoft synthpop geluid laat Gordon zich van zijn meest vriendelijke kant horen. Lang uitgespeelde soundscapes wisselen af met korte statische synthesizergeluiden. Hierbij zoekt hij duidelijk de inspiratie bij het startschot van Numb in 1986. De band haakt hierdoor minder in op hun laatste album Language of Silence, maar lijkt meer juist de kernbeginselen opnieuw te definiëren. Het is onmogelijk om het verleden te veranderen, maar het is niet uitgesloten om vanuit die basis nieuwe ideeën te creëren. Dit kan zelfs verfrissender werken dan met grof geweld een doodlopende weg hardhandig open te breken.

Zelfs in het dravende tracks is er plaats voor rust. De doordachte afwisseling maakt hiervan een aangenaam spanningsveld, de veerkracht laat nieuwe noemenswaardige elementen in de ruimtes toe. Spookachtige effecten en subtiel gitaarspel zijn mede verantwoordelijk voor de diepgang in de gevarieerde songs. Zo sterk is er zelfs aan de plaat gesleuteld dat de ambient soundscapes zich er eenvoudig tussen laten plaatsen. Door deze tegen het einde op te stellen heeft het een decadente werking. De vernietigingsdrang van de vorige tracks heeft een spoor van leegte achter zich gelaten. Opgedrongen kalmte komt hiervoor terug. De afsluiter had hierdoor beter eerder al op de plaat gepast, maar kan ook gezien worden als de opbouw naar iets nieuws.

Door de pauze van bijna twintig jaar heeft het een volwassen karakter. Gordon verlangt echter wel terug naar de jeugdigheid, maar weet dit gelukkig niet om te zetten door opgekropte frustraties. Hierdoor ontstaat er dus meer openheid en variatie in de veelal militante precisie en strak gestructureerde sound. Numb bewijst dat er nog steeds groeimogelijkheden zijn. Met Mortal Geometry maken ze een plaat met een duidelijke opbouw, waardoor het allemaal niet zo inwisselbaar klinkt. Een sterke hang naar een gepasseerd tijdperk met een prachtige opbloeiende herwaardering. Missie geslaagd.  1. Redact
  2. Hush
  3. Complicit Silence
  4. The Waiting Room
  5. How It Ends
  6. Summer Lawns
  7. When Gravity Fails
  8. Shadow Play
  9. Mortal Geometry
  10. Hush (Creation To Negation)