×

Recensie

Soul

08 april 2023

Ntjam Rosie & Smandem –

Elle

Geschreven door: Rik van Boeckel

Uitgebracht door: O-Tone Music

Elle Ntjam Rosie Smandem Soul 4.5 Ntjam Rosie & Smandem – Elle (reworked) Written in Music https://writteninmusic.com

In 2010 vond de release plaats van Ntjam Rosie’s tweede album Elle. En nu 13 jaar later heeft ze acht tracks van dat album opnieuw bewerkt samen met het jonge Amsterdamse jazz Quartet Smandem dat onlangs nog te zien was op het Peel Slowly and See festival in Leiden. Het is het doel van Ntjam Rosie om deze acht songs naar het heden te brengen en te laten klinken in de oren van de nieuwe generatie. Dus kijkt ze samen met Smandem met een frisse blik terug op het origineel van 13 jaar geleden. Twee songs staan ook nog als geremasterde bonus tracks op dit album zoals Space of You en In Need dat puur instrumentaal is en klinkt als relaxede en gevoelige filmmuziek. Dus zonder Ntjam Rosie’s karakteristieke zachtmoedige, soms ingetogen en soulfulle zang die uiteraard in alle songs voorop staat.

Ntjam Rosie staat bekend om haar eigenzinnige visie op soul en jazz waarmee ze een geheel eigen sound heeft gecreëerd. En nu hernieuwt ze die met Smandem. Ook dit album zit door haar zang en de gevarieerde arrangementen vol met jazzy en soulfulle accenten; en soms met Braziliaanse en Afrikaanse ritmiek zoals in het door haar in het Frans gezongen swingende nummer Serre Sa Main. Hierin valt ook de percussie van Yariv Vroom op!

Het is de enige song in het Frans, de andere zingt ze in het Engels. De eerste track Morning Glow begint met een zachte en prachtige keyboard sound, gespeeld door David van der Grinten; gevolgd door Ntjam Rosie’s zachte stemgeluid. Het roept echt een sfeer op die je kan hebben als je net wakker hebt; en het origineel klinkt zelfs nog iets lichter.

Het doorleefde In Need is even mooi, ook door het enigszins poppy gitaarspel van Rafaël Devánte Sinay. Op het origineel zijn twee delen van de compositie Elle te horen en op dit nieuwe album het derde deel met behalve Ntjam Rosie’s zang ook prachtige instrumentale stukken op keyboard en relaxede drums, gespeeld door Kick Woudstra.

Again and Again is een hele korte track met poëtische zang, in feite een kort maar krachtig extract van het origineel. Een hele rustige song is Here; rustig en mooi. Space of You begint met drums en keys. Ntjam Rosie zingt even niet maar praat alsof ze een moderne spoken word artieste is maar laat zich uiteraard ook als soulfulle zangeres horen, ondersteund door vloeiende melodielijnen.

Zo verkent Ntjam Rosie nieuwe wegen. De achtste track In your hands begint met keyboard en zang en is kort en gevoelig. Al met al is deze bewerking van Ntjam Rosie’s album uit 2010 bijzonder goed en ook zeer smaakvol door de inbreng van Smandem.  1. Morning Glow
  2. In Need
  3. Elle part 3
  4. Again & Again
  5. Serre Sa Main
  6. Here
  7. Space of You
  8. In your hands
  9. In Need. 2010. Bonustrack
  10. Space of You. 2010. Bonustrack