×

Recensie

Alternative

17 maart 2017

Novella

Change Of State

Geschreven door: Pieter Visscher

Uitgebracht door: Sinderlyn

Change Of State Novella Alternative 3.5 Novella – Change Of State Written in Music https://writteninmusic.com

‘And I feel this country move away. All your senses scream to stay’, zingt Hollie Warren in A Thousand Feet, een wat stemmige song op een album dat verre van mistroostig is. Natuurlijk hint ze naar de Brexit, waar zij en haar landgenoten mee te maken kregen, vorig jaar.

Het is goed te horen dat Change Of State is opgenomen op een achtsporenrecorder uit de jaren 60. Die retrosound zorgt er ook voor dat je je bij vlagen in de sixties waant. Toen de muziek vaak net zo lieflijk was als die van Novella.

Want lieflijk is het. Ook tekstueel wordt het kwartet nergens meer zo kribbig als in A Thousand Feet. De dromerige popliedjes zijn daar ook nauwelijks geschikt voor. Op een hoop songs is het heerlijk shoegazen. Side By Side leent zich daar bijvoorbeeld uitstekend voor. Alsook Elements en het door repetitieve elektronica gedreven Come In, dat zelfs iets hypnotiserends heeft en psychedelisch, al geldt dat voor meerdere nummers.

In de heerlijke uptempo en opzwepende opener Does The Island Know zijn hoofdrollen weggelegd voor bas en drums. Stilzitten is dan sowieso geen optie.

Hoewel Novella zonder meer dromerige popliedjes aflevert, is Change Of State zeker geen softe plaat geworden. Daarvoor zijn er te veel – prettige – rafelrandjes, zoals het distortionpedaal dat zo nu en dan gevonden wordt.

De plaat werd opgenomen in de Victoriaanse slaapkamerstudio van James Hoare, die bekend is van formaties als Ultimate Painting en Veronica Falls. Ook al opererend in het indiepopcircuit.

Op Change Of State staat een tiental songs, stuk voor stuk worden ze per draaibeurt iets verslavender. Novella, drie dames en een heer, maakt uitstekend gebruik van de meerstemmigheid binnen de band en dat zorgt voor extra ballen in de soep.

Voortreffelijk bandje om de zondagmiddag van Lowlands mee in te kleuren en helemaal ideaal voor de spiegeltent van Haldern Pop. Benieuwd hoe ze live uit de verf komen. Het belooft een mooie muziekzomer te worden.  1. Does The Island Know
  2. Change Of State
  3. Desert
  4. Elements
  5. A Thousand Feet
  6. Thun
  7. Come In
  8. Four Colours
  9. Side By Side
  10. Seize The Sun