×

Recensie

Roots

10 oktober 2013

North Mississippi Allstars

World Boogie Is Coming

Geschreven door: Norbert Tebarts

Uitgebracht door: Songs Of The South Records

World Boogie Is Coming North Mississippi Allstars Roots 4 North Mississippi Allstars – World Boogie Is Coming Written in Music https://writteninmusic.com

World Boogie Is Coming is het 7e studioalbum van North Mississippi Allstars, het komt ruim 2 jaar na Keys To The Kingdom. Het is net als de voorganger opgenomen in de eigen Zebra Ranch Studios in Coldwater (Mississippi). Toch moest de band ook een dag verkassen naar een andere studio. Niet de minste, namelijk de vermaarde Royal Studios in Memphis. Daar troffen ze Robert Plant die op 2 nummers (JR en Goat Meat) op de mondharmonica speelt. Andere gasten die Luther en Cody Dickinson, de 2 grondleggers van de band, hebben geholpen zijn onder meer Chris Chew, Lightnin’ Malcolm, Duwayne Burnside, Garry Burnside en Alvin Youngblood Heart.

De muziek op het nieuwe album is opnieuw samen te vatten als rootsrock. Toch is die op veel momenten nog rauwer dan hun eerdere werk, meer swampy, meer rootsy. Je zou het zelfs ‘hoekig’ kunnen noemen, het is niet altijd even melodieus. En toch, het swingt wel als een dolle, het heeft een enorme groove. De muziek ligt nog dichter bij de elementen dan voorheen. Toch heeft de band zowaar ook gebruik gemaakt van invloeden van hip-hop. Erg opvallend, vooral omdat je zou denken dat het zo ver van de roots ligt. Toch blijkt ook nu weer eens (op bijvoorbeeld het heerlijke Snake Drive) dat uitersten soms heel goed samengaan.

Instrument dat weer regelmatig opvalt is de slide-gitaar. Op het heerlijke bluesy Goin’ To Brownsville giert die als een dolle. En luister onderaan de recensie maar eens naar hoe vet die gitaar klinkt op Meet Me In The City. En of het nou met slide is of zonder, dat vette gitaargeluid hoor je op veel nummers. Ander prachtig voorbeeld is I’m Leaving.

Op het album staan flink wat traditionals en covers, zoals Rollin’ ’n  Tumblin’ en Back Back Train (traditionals) en World Boogie van Bukka White, Crazy Bout You van Fred McDowell en My Babe van Willie Dixon. Niet alleen daardoor, ook door de manier van spelen zul je regelmatig het gevoel hebben terug geslingerd te worden in de tijd, naar een zwoele plek in de staat Mississippi.

World Boogie Is Coming telt liefst 17 nummers die samen bijna een uur duren. De band heeft die nummers onderverdeeld in een Side A, Side B en Side C. Ga je niet voor een stream, maar voor de cd, dan krijg je er nog een Side D bij. Die is te verkrijgen via een ‘download card’ met links naar films en bonus tracks.

En wil je de band live zien? Ook dat kan, voor oktober staan namelijk wat concerten in Nederland en België gepland:
16-10-2013: 013, Tilburg
17-10-2013: AB, Brussel (B)
18-10-2013: De Zwerver, Leffinge (B)
19-10-2013: Cultureel Podium Roepaen, Ottersum
20-10-2013: Paradiso, Amsterdam 1. JR
 2. Goat Meat
 3. Rollin ’n Tumblin
 4. Boogie
 5. Get The Snakes Out The Woods
 6. Snake Drive
 7. That Dog After That Rabbit
 8. Meet Me In The City
 9. Turn Up Satan
 10. Shimmy
 11. My Babe
 12. Granny, Does Your Dog Bite
 13. World Boogie
 14. Goin’ To Brownsville
 15. I’m Leaving
 16. Jumper On The Line
 17. Cuttin’ Shorty