×

Recensie

Roots

01 oktober 2019

North Mississippi Allstars

Up And Rolling

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: New West Records

Up And Rolling North Mississippi Allstars Roots 4 North Mississippi Allstars – Up And Rolling Written in Music https://writteninmusic.com

Twee jaar geleden vierden The North Mississippi Allstars hun twintigjarig bestaan, twee decennia waarin de broertjes Luther en Cody Dickinson onder impuls van hun vader Jim, gerenommeerd producer en Memphis sessieman, de bluesroots uit het Diepe Zuiden exploreerden. Tien jaar geleden overleed Jim Dickison, na de dood van vader gaat de zoektocht onverstoorbaar verder, met enkele muzikale vrienden duiken ze in het verleden. Luther en Cody groeiden op in Noordelijk Mississippi waar ze geconfronteerd worden met de blues van RL Burnside en Junior Kimbrough tijdens familiefeestje, later musiceren ze met de kleinkinderen van die pioniers musiceren. Die werden opnieuw uitgenodigd in de vertrouwde Zebra Ranch Studio van de Dickinsons.

Cedric Burnside speelt en zingt mee in het van zijn grootvader RL afkomstige Out On The Road en in het zelf gecomponeerde  Take My Hand, Precious Lord .Zoals de titel laat vermoeden onvervalste gospel, maar het gebruikelijke orgel wordt door Luthers snerpende slidegitaar vervangen. In What You Gonna Do? is de B3 Hammond wel prominent aanwezig, Mavis Staples brengt een hitsige lezing van haar vader Roebock Pops werk uit de gospelperiode van The Staple Singers.

Toetsenman Rev Charles Hodges is overigens opnieuw van de partij in Living Free waarbij zangeressen Sharisse Norman en Sharde Thomas zich evenmin onbetuigd laten. Sharde is de kleindochter van Otha Turner, fife & drum veteraan en dat karakteristieke iele fluitje kleurt de op een marsritme geënte, bezwerende vraag- en antwoord song Call That Gone.

In Up and Rolling en Drunk Outdoors leunen Luther’s gitaarescapades op hitsige percussie van Cody terwijl de bluesklassieker Mean Old World met hulp van de gitaartandem Jason Isbell/ Duane Betts in een uitgesponnen southernrock jam getransformeerd wordt. Zweverige achtergrondzang en vervormd gitaarwerk creëren een psychedelische sfeer in de finale van RL Burnside’s Peaches.  

Andermaal een meeslepende muzikale trip  afgesloten met een authentiek fragment van Otha Turner, North Mississippi  Allstars verzoenen de bluestraditie uit hun thuishaven met boeiende escapades van de jongere generatie.

  1. Call That Gone
 2. Up And Rolling
 3. What You Gonna Do?
 4. Drunk Outdoors
 5. Peaches
 6. Mean Old World
 7. Out On The Road
 8. Lonesome In My Home
 9. Bump That Mother
 10. Living Free
 11. Take My Hand, Precious Lord
 12. Otha's Bye Bye Baby