×

Recensie

Roots

08 mei 2011

North Mississippi Allstars

Keys To The Kingdom

Geschreven door: Norbert Tebarts

Uitgebracht door: True North

Keys To The Kingdom North Mississippi Allstars Roots 3.5 North Mississippi Allstars – Keys To The Kingdom Written in Music https://writteninmusic.com

Zul je altijd zien, schrijf je een recensie van een album, blijkt zo ongeveer tegelijkertijd een album uit te komen, vol met dubbelingen. In dit geval gaat het om The Skinny, het nieuwe album van Ian Siegal. Hierin schreef ik onder meer over de familie Dicksinson en over hun Zebra Ranch studio. Wat Keys To The Kingdom van North Mississippi Allstars hiermee te maken heeft? Lees en zoek de overeenkomsten. Een prijs kun je er niet mee winnen, wel kom je meer te weten over een goed album vol eerlijke rootsrock.

North Mississippi Allstars bestaat uit de broers Luther (zang en gitaar) en Cody Dickinson (drums, toetsen en ‘woogie board’) en Chris Chew (bas). De band gaat inmiddels al vijftien jaren mee (opgericht in 1996), hun muziek is in die tijd weinig veranderd. Qua stijl althans, want als je luistert naar Keys To The Kingdom is goed te horen dat de kwaliteit wel degelijk is toegenomen. Een voorbeeld is hieronder overigens te beluisteren, het prachtige Hear The Hills. Let op de slidesolo aan het einde!

Hoe rauw de rootsrock van het trio op sommige momenten ook klinkt, de muziek gaat ergens over. Het thema op dit album is het vieren van het leven in het aangezicht van de dood: Jim Dickinson, vader van Luther en Cody overleed (15 augustus 2009) net voor Luther zelf vader werd. Op die manier is Keys To The Kingdom dus ook een prachtig eerbetoon van de broers aan hun vader. Een man die zelf naast muzikant vooral een begenadigd producer was. Vanuit die wetenschap is het niet zo vreemd dat dit nieuwe album een prachtige lijst van meewerkende artiesten kent. Want wat te denken van Spooner Oldham, Mavis Staples of Ry Cooder? Allemaal werkten ze in het verleden wel eens met ‘pa Dickinson’ en wilden ze nu dus graag hun steentje bijdragen aan dit album, opgenomen in de Zebra Ranch studio, die van Jim was.

Keys To The Kingdom telt in totaal 12 nummers, waarvan één een cover is. Van Bob Dylan, één van de muzikanten waarmee Jim Dickinson in het verleden werkte. Het nummer is Stuck Inside Of Mobile With The Memphis Blues Again, een goede cover waarmee ze laten horen dat zij als geen ander weten hoe Memphis blues dient te klinken.

Luther Dickinson is tegenwoordig ook leadgitarist bij The Black Crowes. Hoewel je in de muziek van North Mississippi Allstars ook genoeg retro hoort, het is wel degelijk anders. Keys To The Kingdom klinkt ouder, rauwer, nóg authentieker. En toch is de muziek ook meeslepend, vooral op nummers als Let It Roll en Ain’t No Grave (met Ry Cooder), die bijna als gospel klinken.

Keys To The Kingdom is niet voor gladde popliefhebbers, het is een mooi album voor de liefhebbers van eerlijke, zuidelijke rootsrock, zonder overdreven franje. Een (h)eerlijk album!

https://www.youtube.com/watch?v=h-bCERmxWGY 1. This A'Way
 2. Jumpercable Blues
 3. The Meeting
 4. How I Wish My Train Would Come
 5. Hear The Hills
 6. Stuck Inside Of Mobile With The Memphis Blues Again
 7. Let It Roll
 8. Ain't No Grave
 9. Ol' Cannonball
 10. New Orleans Walkin' Dead
 11. Ain't None O' Mine
 12. Jellyrollin' All Over Heaven