×

Recensie

Alternative

15 september 2020

Positie 3 Jaarlijst 2020

Nordmann

In Velvet

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Unday Records

In Velvet Nordmann Alternative 4.5 Nordmann – In Velvet Written in Music https://writteninmusic.com

In Velvet, de derde van het Gentse Nordmann, betekent een mooie geluidsverandering die de band klaarstoomt voor de toekomst. Hun onstuimige naar rock duwende alternative jazz verschuift op hun derde album met fijne electronic elementen naar een overweldigende nieuwe sound.

Na hun tweede plaat The Boiling Ground werd het kwartet Nordmannen van het eerste uur, Mattias De Craene (sax), Edmund Lauret (gitaar), Dries Geusens (bas) en Elias Devoldere (drums) uitvergroot met de al net zo geweldige Thijs Troch (toetsen) tot een volmaakte Nordmann set-up.

Natuurlijk waren er al die projecten waar de mannen na de tour die volgde op hun tweede album allemaal nog aan meewerkten. En die allemaal ook een erg sterke indruk maakten. MDCIII met De Craene, The Milk Factory met Lauret en Troch, Hypochristmutreefuzz met Troch en Devoldere , Molten Penguin met Geussens, Kosmo Sound met Lauret en natuurlijk ook John Ghost waar Devoldere dan ook weer in drumt. Om er maar een paar te noemen.

De dikke sound die de band op hun debuut Alarm! (2015) en The Boiling Ground (2017) al liet horen maakte veel indruk. Een band die immer vol voor het muzikale avontuur gaat heeft immer onze grote interesse en ook live optimaal weet te overtuigen al helemaal. Nordmann had dat allemaal al.

Met In Velvet volgroeien ze als vijftal groots. Alles wat de mannen hebben opgenomen klinkt nog rijker, aanstekelijker en raker. Mede mogelijk gemaakt door topproducer Jasper Maekelberg (die de eerste Nordmann, nog onervaren, al oppakte maar over de jaren met producties voor Balthazar, Warhola, Faces on TV nu een vermaarde status heeft) maar vooral omdat de mannen van Nordmann zowel als muzikanten als componisten sterk zijn doorgegroeid.

Vanaf de robuuste albumopener Cryptonym en Cascade(S), de eerste geweldige track die van het album de wereld werd ingeslingerd, ontvouwt zich een ambitieus en verrukkelijk avontuurlijk album. Luister toch eens naar zo’n toptrack als het warmbloedige, melodieuze, Submarine, met een fijne hoofdrol voor De Craene, en het overweldigend goede en superknap broeierig opgebouwde Blue Rose Case. Gelijk onvergetelijke Nordmann tracks.

En nadat ze in kamerbreed opgetrokken sferen Jade hebben laten klinken voorzien ze ons met Boats/Marseille van één van de meest brute tracks die je dit jaar gaat horen. Pulserend, dan weer opzwepend in beats, meesterlijk in bas, gitaar, sax en optimale sfeer. Tjonge, wat een track is dat zeg! Nordmann vol op de progressie en adembenemend interessant.

Star-Fluff is al net zo mooi en ijzersterk. Over een heerlijk vloeiende tegelijk stuwende baspartij klinken gitaar, sax en electronics als een weldaad. Het lekker dwars duwende Partie Deux pakt daarna, met fascinerend sterk gitaarwerk, al net zo meesterlijk op.

Met het sfeerrijke, met kamerbrede gitaren en warmbloedige sax opgebouwde April start een epische reis die de track naar het einde toe naar een fascinerende climax doet hellen. Zo stuw je dus een track de eindigheid in. Met het atmosferische, met prachtige filmische soundscapes opgetrokken, Maine Cocoon sluit het album prachtig af.

In Velvet is een overheerlijke traktatie van een kleurrijke band. Wat een geweldige keus om de sound iets elektronischer te maken. Het verrijkt de bandsound gigantisch. Avontuur heeft natuurlijk altijd de voorkeur, en je ziet dat het lef daarvoor ook hier weer geweldig uitpakt. In Velvet is een meesterlijk album.  1. Cryptonym
  2. Cascade (S)
  3. Submarine
  4. Blue Rose Case
  5. Jade
  6. Boats / Marseille
  7. Star-Fluff
  8. Partie Deux
  9. April
  10. Maine Cocoon