×

Recensie

Roots

12 oktober 2017

Nordgarden

Changes

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Self release

Changes Nordgarden Roots 3.5 Nordgarden – Changes Written in Music https://writteninmusic.com

We werden al vaker aangenaam verrast door fijne muziek uit het Hoge Noorden. Terje Nordgarden is niet de enige Scandinavische singer-songwriter die aansluiting zoekt bij de songwriterstraditie uit Amerika. De rechstreekse aanzet  is een concert van Bruce Springsteen dat hij als tiener in Oslo beleefde. Een concert van Elliott Smith laat eveneens een onuitwisbare indruk na. The Gift Of Song dat  op zijn tweede langspeler A Brighter Kind Of Blue prijkt is een ode aan de betreurde songsmid.

Terje ontvlucht het wat saaie geordende leventje in Noorwegen en belandt in het meer avontuurlijke Italië waar hij vader van een dochter wordt . Zo’n vier jaar resideerde hij in Italië  en brengt daar in 2003 zijn eerste langspeler uit, zijn verblijf  inspireerde hem recent geleden tot een integraal Italiaans werkstuk, Deice. Nordgarden pendelt van intimistische akoestische solwerkstukken als Brighter Kind Of Blue dat met trompetspeler Peder Oiseth  tot stand komt naar ruimer georkestreerde werkstukken als The Path Of Love. Met You Gotta Get Ready, de laatste uit 2012 daterende Engelstalige langspeler is keert hij terug naar zijn voorliefde voor de Amerikaanse  traditie.

Het was altijd al een droom om live in de studio met een voltallige band iets te realiseren. In de sessies figureert een voortreffelijke Noorse topband.  Vergezeld door soulvolle backingzangeressen en een blazerssectie en de Zweedse violiste Lisa Voldal creëren ze een warm organisch geheel. Enkele leden van het experimentele collectief Jaga Jazzist worden in de studio gesignaleerd, Marcus Forsgren zat aan het mengpaneel en Erik Johannessen arrangeerde de blazersbijdragen en dat pakt wonderwel uit in het toegankelijke Side Of The Road.

Enkele jazzy door dartele piano aangestuurde drijven op een luie naar the Deep South referende sfeer. Niet alleen Don’t Need Nobody You baast in een onvervalste New Orleans sfeer.Must Be The Change bekoort enigszins minder met dat banale na na la refreintje maar The Storm, die andere song die de Zweedse Johanna Demker als co-auteur vermeldt, spreekt meteen aan. Dat is eveneens het geval bij de titeltrack en het al even schitterende Wide Open Spaces. “Come On, Come In, Come Along”, zingt Nordgarden in de fraaie gospelsong, een uitnodiging die we ter harte nemen bij dit aangename, gevarieerde schijfje.  1. Changes
  2. Side of the Road
  3. Wide Open Spaces
  4. I Ain't Gonna Let Her (Let Me On No More)
  5. You Must Be the Change
  6. The Storm (feat. Johanna Demker)
  7. Right Now (Love is Hell)
  8. Don't Need Nobody
  9. Hearts at Stake
  10. Come On, Come In, Come Along