×

Recensie

World

09 mei 2016

Nomade Orquestra

Nomade Orquestra

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Far Out Recordings

Nomade Orquestra Nomade Orquestra World 4 Nomade Orquestra – Nomade Orquestra Written in Music https://writteninmusic.com

Hoe je jazz, funk, afro, psychedelica en dub blendt met Braziliaanse en Latijnse invloeden laat het uit Sao Paulo afkomstige Nomade Orquestra uitstekend horen op hun gelijknamige debuut. Uitgelezen band voor de festivals deze zomer.

De 10 mannen tellende band startte in 2012 en maakte snel furore in de thuisstad om daarna met hun spetterende live shows via Rio in het volledige land te veroveren. Want wat hun debuutalbum vooral duidelijk maakt is de potentie om live volledig los te gaan. Hun sound is zo heerlijk dynamisch en gevarieerd dat het niet moeilijk is je voor te stellen hoe ze het dak er bij elk optreden vanaf spelen.

Met Guilherme Nakata op drums, Ruy Rascassi op bas, Marcos Mauricio op keys, Beto Malfatti op alt sax en fluit, Marco Stoppa op trompet en fluit, Bio Bonato op baritone sax en fluit, Luiz Galvão op gitaar, Fabio Prior op percussie, Victor Fão op trombone en flui en André Calixto op zowel tenor- als sopraansax en fluit heeft Nomade Orquestra niet alleen een volvette bezetting maar tevens een heerlijke overdaad aan instrumenten.

Alles draait bij Nomade Orquestra om groove en arrangement. Met 10 man in de band is het meer dan logisch dat alleen met de allersterkste arrangementen alle muzikanten volop uit de verf komen. En dat dit is gelukt mag indrukwekkend genoemd worden. De muzikale uitdaging en het spelplezier spat uit de groeven. Luister naar een geweldige track als albumopener Samurai, Humaita of Sonhos de Tóquio en je snapt wat ik bedoel. Ook het funky van opvallende ad-libs voorziene Bedum en het fraai lang uitgesponnen en sfeervol ingehouden Venus zijn indrukwekkend tracks. En dan hebben die super lekkere albumafsluiter A Vida Vem Em Ondas nog niet eens gehad.

Nomade Orquestra debuteert glansrijk met een heerlijk onvergelijkbare sound. Onmiskenbaar Zuid-Amerikaans maar door de soulful blazerssectie, die gedreven naar afrobeat neigende ritmes en soms lekker uit de bocht gierende psychedelische gitaren vaak weer volledig anders. Nomade Orquestra mogen we één van de grote verrassingen van dit jaar noemen. Een groots klinkend en super inspirerend album. 1. Samurai
 2. Sonhos de Tóquio
 3. Bedum
 4. Humaitá
 5. Morning Birds
 6. Vênus
 7. Garuda
 8. Doce Agonia
 9. Dragão do Mar
 10. Fuego Policía
 11. Rádio ABC
 12. A Última Que Morre
 13. A Vida Vem em Ondas