×

Recensie

Soul / Hiphop

13 augustus 2017

Nomade Orchestra

EntreMundos

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Far Out Recordings

EntreMundos Nomade Orquestra Soul / Hiphop 4 Nomade Orchestra – EntreMundos Written in Music https://writteninmusic.com

Een van de allerleukste Braziliaanse bands van de laatste jaren is, zonder twijfel, Nomade Orchestra. Met hun tweede album EntreMundos bewijzen ze dat wederom.

Toen vorig jaar hun gelijknamige debuut uitkwam waren de oren gelijk gespitst. Niet alleen aan deze kant maar zeker ook bij Gilles Peterson die ze gelijk oppakte voor zijn Worldwide-shows en ze voor zijn internationaal luisterende publiek de wereld in duwde. En dat was meer dan terecht. De uit Sao Paulo afkomstige band maakt een zo heerlijk diverse muzikale mix en maakt deze zo verschrikkelijk muzikaal en aanstekelijk dat er gewoonweg geen houden aan is.

Hun tweede album EntreMundos (tussen werelden) gaat nog weer flinke stappen verder als waar het debuut ons achterliet. De muziek stuitert zoals hun thuisstad stuitert van soul, funk, samba, ethno jazz, rock, oriëntaals, psychedelisch, Indiaas naar wat al niet meer en is ondergedompeld in muzikaliteit en vakmanschap. Echt alle composities zijn met grote aanstekelijkheid en veel drive, energie en klasse op de tapes vastgelegd.

EntreMundos is een album vol rake instrumentals waar een label als Daptone ook patent op heeft. Maar waar dat geweldige label de soul opnieuw heeft uitgevonden gaat Nomade Orchestra nog weer wat Zuid-Amerikaanse stappen verder. Hun geweldige blazerssectie en de diep groovende ritmetandem helpt daar geweldig aan mee. Maar luister ook naar dat heerlijk gierende orgel, die super aanstekelijk gitaarpartijen of die heerlijk ratelende percussie.

Echt elke nieuwe compositie herbergt zoveel muzikale invalshoeken dat het een feest blijft ze te herkennen. Luister alleen al naar albumopener Jardins de Zaira of een track als Madame Butterfly en je bent volledig verkocht. Wat een verrukkelijke energie en gedrevenheid. Nomade Orchestra is typisch zo’n band die een zaal als Paradiso of AB volledig plat speelt. Ongelooflijk dat dit al niet gebeurt is eigenlijk. EntreMundos bewijst dat Nomade Orchestra alles in zich heeft een heel grote band te worden.  1. Jardins de Zaira
  2. Rinoceronte Blues
  3. Terra Fértil
  4. Estrada para Camomila
  5. Felag Mengu
  6. Vale da Boca Seca
  7. Madame Butterfly
  8. Deliriuns
  9. Olho do Tempo
  10. Travessia