×

Recensie

Soul / Hiphop

27 juli 2012

Nobody Wins: Stax Southern Soul 1968-1975

Nobody Wins: Stax Southern Soul 1968-1975

Geschreven door: Robert Schuurman

Uitgebracht door: Kent Soul

Nobody Wins: Stax Southern Soul 1968-1975 Soul / Hiphop 4 Nobody Wins: Stax Southern Soul 1968-1975 Written in Music https://writteninmusic.com

Na de fraaie 3cd-Kent boxset Take Me To The River: A Southern Soul Story 1961-1977, waarop de muziek van Muscle Shoals en Memphis centraal stond en een paar geweldige uitgaven op het FAME-label, legt Kent nu de nadruk op  het Stax-label, dat alom gezien wordt als de zuidelijke en smaakvolle funky tegenhanger van het succesvolle, doch vaak meer gepolijst klinkende Motown-label.

Het Stax-label was in 1957 opgericht door Jim Stewart en boekte al vroeg successen door hits van onder meer Rufus & Carla Thomas, Booker T & the MG’s en de Mar-Keys. Maar het was de toetreding van Otis Redding tot het label waardoor Stax uitgroeide tot het centrum van de ontwikkeling in de ‘zwarte’ muziek.  Sam & Dave braken vervolgens door en ook het grote Atlantic Records maakte gebruik van de Stax-studio, kreeg een belangrijke vinger in de pap en zag bijvoorbeeld Wilson Pickett er de soulkraker In The Midnight Hour opnemen.

Eind 1967 werd Atlantis Records verkocht en daarbij in de deal meteen ook de rechten van Stax. Ook verloor het Stax-label door een vliegtuigongeluk zijn held Otis Redding en bijna de gehele bezetting van The Bar Kays.

Gelukkig voor het label werd Al Bell erop gezet en hij kreeg het samen met Stewart voor elkaar enige zelfstandigheid van Stax te behouden met betrekking tot de productie en marketing.

Deze fraaie compilatie beslaat het tijdperk 1968-1975, van de laatste dagen van door de originele leden van de MG’s gedomineerde Mc Lemore Avenue house band tot het  faillisement van het label in 1975 en bevat een spannende mix van oude klassiekers, veel nog niet eerder uitgebrachte nummers en ook veel zeldzame gezochte opnamen. De kwaliteit spat van de collectie af en deze compilatie is een voorbode van een nieuwe geplande serie door Kent, die naast een aantal nieuwe verzamelingen ook originele albums met bonustracks in het voorzicht stelt.

Maar liefst 21 heerlijke ‘diepe’ soulnummers  passeren de revue op Nobody Wins, een titel die ‘geleend’ is van het geweldige Nobody Wins ‘Til The Game Is Over van Sir Mack Rice. Naast de meer bekende artiesten als Eddie Floyd, William Bell en Johnnie Taylor staat de schijf bol van onbekend maar zeker niet onbemind soulwerk van de buitencategorie. Iedereen zal zijn eigen favorieten terugvinden op het album maar om er een aantal te noemen:  het heerlijk voortstuwende Groovin’ On My Baby’s Love van Freddie Waters, het zwoele Make A Joyful Noise van Bettye Crutcher, het intense A Love Affair That Bears No Pain van Shack en Hold On This Time van Chuck Brooks.

Nobody Wins? Die titel dekt de lading niet bepaald want de luisteraar is de grote winnaar van deze puike verzameling! 1. Johnny Dale - Stay Baby Stay
 2. The Charmells - I've Done It Again
 3. Charlene & The Soul Serenades - Love Changes
 4. The Soul Children - Move Over
 5. Chuck Brooks - Hold On This Time
 6. Jimmy Lewis - Where Was He?
 7. Sir Mack Rice - Nobody Wins ' Til The Game Is Over
 8. Freddie Waters - Groovin' On My Baby's Love
 9. Eddie Floyd - Stealing Love
 10. Inez Foxx - Crossing Over The Bridge
 11. Bettey Crutcher - Make A Joyful Noise
 12. William Bell - Lovin' On Borrowed Time
 13. Willie Singleton - Two Fools
 14. Ollie & The Nightingales - You're Leaving Me
 15. Sylvia & The Blue Jays - The Fault Is Not In Me
 16. Mable John - Shouldn't I Love Him
 17. Johnny Taylor - Will You Love Me Forever
 18. Calvin Scott - I've Never Found A Girl To Love Me Like You Do
 19. Jimmy Hughes - Let ' Em Down Baby
 20. Shack - A Love Affair That Bears No Pain
 21. Little Milton - Woman Across The River