×

Recensie

Alternative

29 juli 2022

NinaMarie

Was Für Land Welch ein Männer

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Rookie

Was Für Land Welch ein Männer NinaMarie Alternative 3.5 NinaMarie – Was Für Land Welch ein Männer Written in Music https://writteninmusic.com

Het is 1982 als Duitse punkrock acts zoals Die Ärzte en Die Toten Hosen dwars tegen de Neue Deutsche Welle stroming in vrijwel gelijktijdig ervoor kiezen om een band te beginnen. Ze maken zelfs buiten de landsgrenzen naam en zijn van grote invloed op het in 1995 opgestarte Beatsteaks welke snel het voorprogramma van beide bands verzorgt. In diezelfde positie verkeert het in 1999 ontstaande Turbostaat, welke de support rol voor Beatsteaks vervult. Samen bewerken ze in 2004 het Fu Manchu nummer Hell on Wheels, en dopen ze deze tot Frieda und die Bomben om. Er ontstaan grote plannen welke Beatsteaks drummer Thomas Götz en Turbostaat gitarist Marten Ebsen doen besluiten om de samenwerking te continueren. Al snel is NinaMarie een feit.

Scheiss.Taxi-Scheiss.Paris is de eerste rauwe single die in 2006 het licht ziet. Harde melodieuze punk met een heerlijk om zich heen meppende Thomas Götz en de gillende gitaaruithalen van Marten Ebsen. Ook de in 2013 verschenen Feuer In Der Nachbarschaft EP is nog lekker stevig, al is er al de nodige ruimte voor dromerige verfijning en kleurt jaren zeventig fluitspel het prijsnummer Süssafrika in. Als ze in juni 2022 met Was Für Land – Welch ein Männer naar buiten treden, zijn de punkinvloeden vrijwel geminimaliseerd.

De geromantiseerde geschiedkundige haat-liefdeverhouding met het deprimerende Duitsland. Nackt im Spind staat met beide voeten stevig in de Neue Deutsche Welle van begin jaren tachtig. Kansloos en hoopvol, eeuwig getraumatiseerd en positief geromantiseerd. Er is weinig behoefte aan die verharde punk eeltlagen. Als de bovenste laag eraf geschuurd is, ontbloot zich daaronder een indiepop postpunk toekomstperspectief. Niet destructief afbrekend, maar langzaam opbouwend.

Het is de heersende angst cultuur welke met de woelige jaren tachtig vergelijkbaar is. De angst voor het verval van je geboortegrond. De angst om eenzaam en alleen je nadagen in een bejaardentehuis te slijten. De angst dat de veilige dagritme structuur verstoord wordt. De angst voor de spoken uit het verleden, welke tijdens slapeloze nachten op de ramen kloppen. De angst voor een nostalgische toekomst, voor altijd in gedateerde herinneringen vastgelegd. Hou de momenten vast, neem ze in je handen en laat ze niet meer los.

NinaMarie grijpt met het uptempo Käsejunge naar het Duitse coldwave elektronica verleden terug, voegt heerlijke powerpop treurnis aan Kalenderspruch toe, dompelt Die Geister onder in emosoul, en geeft Es Strahlt een ouderwetse krachtinjectie. Was Für Land – Welch ein Männer haalt het mooiste van Die Neue Deutsche Welle naar boven en koppelt die aan de power van de punkrock. Een geslaagde EP, die het hoopvolle verlangen naar een volwaardige plaat alleen maar aanmoedigt.  1. Nackt im Spind
  2. Kalenderspruch
  3. Käsejunge
  4. Die Geister
  5. An der Hand
  6. Es Strahlt