×

Recensie

Jazz

08 februari 2018

Nina Simone

Mood Indigo : The Complete Bethlehem Singles

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Bethlehem

Mood Indigo : The Complete Bethlehem Singles Nina Simone Jazz 4.5 Nina Simone – Mood Indigo : The Complete Bethlehem Singles Written in Music https://writteninmusic.com

Fijne uitgave op vinyl is Mood Indigo, de verzamelde singles die Nina Simone maakte voor het legendarische platenlabel Bethlehem.

De laatste jaren is er (gelukkig) een grote herwaardering gekomen voor het werk van Nina Simone. Niet alleen door de heruitgave van My Baby Just Cares For Me die voor een Chanel no.5 reclame in 1986 werd gebruikt en opnieuw in de singlelijsten verscheen maar door een uiteindelijke herwaardering van haar gehele oeuvre en haar belang als jazzmuzikant en zangeres. Zeer terecht! Nina was een zeer begenadigd muzikante die niet bepaald een gemakkelijk leven had (zoals indrukwekkend vastgelegd in de 2016 uitgebrachte, dramatische docufilm What Happened, Miss Simone?) en daarom die herwaardering extra verdiende.

Nina Simone was een muzikante van de buitencategorie. Haar van gospel doorsneden rhyhm & blues meets jazz was vanaf het allereerste begin volop aanwezig zoals we nu op Mood Indigo : The Complete Bethlehem Singles kunnen terug horen. De Bethlehem singles kenden vele heruitgaven (vooral in Europa en Japan) op compilaties maar niet eerder werden ze compleet met mooie klaphoes met binnenin uitgebreide teksten van de legendarische jazz journalist Ashley Kahn uitgebracht.

Eigenlijk is Mood Indigo een nieuwe versie van Simone’s eerste album Little Girl Blue, dat belachelijk goede debuut. Met enkele aanpassingen in de volgorde en een fraaie andere versie van He’s Got The Whole World In His Hands en de toevoeging van een 7 inch met daarop Porgy (I Loves You, Porgy) en Love Me Or Leave Me bij de LP, zijn de Bethlehem opnamen compleet. De vinylversie is natuurlijk de versie die aangeschaft moet worden in deze.

Little Girl Blue, uitgebracht in 1958, openbaarde wat een onvoorstelbaar groot en eigenzinnig talent Nina Simone was. Niet alleen een geweldig pianiste maar een emotioneel, door gospel doortrokken en volop door jazz beïnvloede, zangeres. Op haar debuut speelde ze vooral songs van anderen maar haar versies bleken in vele gevallen de definitieve versies.

Luister naar songs als Little Girl Blue, He Needs Me en Don’t Smoke In Bed en wees verbijsterd door haar talent. Wat een lef, ingetogenheid en klasse openbaart zich hier. En wat laat ze de blues heerlijk door haar muziek stromen in Central Park Blues en het super swingende African Mailman. Ook For All We Know, Good Bait en Plain Gold Ring zijn prachtige songs die ze briljant naar zichzelf toetrekt. En albumafsluiter , het wereldbekende My Baby Just Cares For Me blijft een absolute klassieker.

Hoe raak is ook haar versie van You’ll Never Walk Alone. Nadien door zovelen als een robuuste meezinger verkracht speelt zij een instrumentale versie waarbij haar pianospel zo door emoties doortrokken is dat ie je weer vol in het gezicht raakt. Hetzelfde flikt ze met He’s Got The Whole World In His Hands. Ze zingt en speelt de song ingetogen waardoor de tekst extra hard binnenkomt.

De 7 inch met Gershwins Porgy (I Loves You, Porgy), de allereerste track die ze via Bethlehem uitbracht is de ultieme versie van de song. Echt alles is raak in deze versie. Vocalen, pianospel, contrabas en drums (Simone kreeg van Bethlehem de vrije hand om te kiezen met welke muzikanten ze wilde opnemen, een heel bijzonder gegeven in die tijd). Ook de B-kant met haar versie van Love Me Or Leave Me is waanzinnig mooi, vooral als Simone los gaat op de piano.

Terzijde: Simone nam twee albums op voor Bethlehem, Little Girl Blue en Nina Simone And Her Friends. De laatste eigenlijk een verzamelaar waarbij ze de plaat deelde met Carmen McRae en Chris Conner, met wie ze gelijktijdig het label verliet en waarvan de platenmaatschappij nog wat opnamen had liggen.

Hoe mooi alles ook klonk op het Nina Simone debuut hoe triest is het financiële verhaal erachter. Ze liet zich in een vreemdsoortige deal met het label 3000 dollar betalen, destijds een groot bedrag, als afkoop voor de rechten op het album. Ze liep, met het succes van het album en de singles, over de jaren daardoor een bedrag van ruim 1 miljoen in royalties mis. Iets dat haar de rest van haar muzikale leven zou blijven achtervolgen.

Tracklisting Mood Indigo : The Complete Bethlehem Singles (vinyl versie):

Kant 1:

 1. Little Girl Blue
 2. He Needs Me
 3. Don’t Smoke in Bed
 4. African Mailman
 5. Mood Indigo
 6. Central Park Blues

Kant 2:

 1. For All we Know
 2. Good Bait
 3. You’ll Never Walk Alone
 4. Plain Gold Ring
 5. He’s Got The Whole World In His Hands
 6. My Baby Just Cares For Me

Extra 7 inch single:

Kant 1:

Porgy ( I Loves You, Porgy)

Kant 2:

Love Me Or Leave Me 1. I Loves You, Porgy (2014 - Remaster)
 2. Love Me or Leave Me (2013 Remastered Version)
 3. Little Girl Blue (Single Edit) [2017 - Remaster]
 4. He Needs Me (2013 Remastered Version)
 5. Don't Smoke In Bed (Single Edit) [2017 - Remaster]
 6. African Mailman (2014 - Remaster)
 7. Mood Iindigo (Single Edit) [2017 - Remaster]
 8. Central Park Blues (Single Edit) [2017 - Remaster]
 9. For All We Know (2014 - Remaster)
 10. Good Bait (Single Edit) [2017 - Remaster]
 11. You'll Never Walk Alone (Single Edit) [2017 - Remaster]
 12. Plain Gold Ring (Single Edit) [2017 - Remaster]
 13. He's Got The Whole World In His Hands (Single Version) [Alternate Take] [2017 - Remaster]
 14. My Baby Just Cares for Me