×

Recensie

Jazz

15 mei 2014

Nils Petter Molvær

Switch

Geschreven door: Henning Bolte

Switch Nils Petter Molvær Jazz 4.5 Nils Petter Molvær – Switch Written in Music https://writteninmusic.com

Trompet en drums zijn bij uitstek de instrumenten van het slagveld en het strijdtoneel. Zij voerden de slagorde aan en hielden het strijdgewoel gaande – zolang ze niet zelf bezweken. In de moderne oorlog zit men meestal opgesloten en komt het lawaai uit andere bronnen voort. En er is ook een solitaire en een weemoedige kant van de trompet die iets kan vertellen over innerlijke strijd en verlangens. Nils Petter Molvær is iemand die in dit spanningsveld sinds zijn baanbrekend album Khmer uit 1997 in alle scherpte en met een groot geluid onmiskenbaar en onuitwisbaar zijn sporen getrokken heeft. De (elektrische) gitaar heeft daarbij altijd een belangrijke rol gespeeld – als dondergod van onze tijd, als vuurspuier, als ruimte-generator en ether-medium. En gitaristen van zeer eigen allooi en klankgehalte spe(e)l(d)en een rol, van Eivind Aarset via Stian Westerhus naar Gier Sundstøl nu, de meest veelzijdige en gevraagde in Noorwegen.

SAMMEL_12-2010 345 Switch zet – anders dan we bij Molvær gewend zijn – in met akoestische gitaarklanken omhuld door mellow trompetklanken. Iets als muziek voor een imaginaire western. Wind en wolken met de trompet als brandende zon. Een associatie die natuurlijk door de pedal steel guitar van Sundstøl opgeroepen wordt die op dit album een belangrijke rol speelt. Inderdaad een behoorlijke switch in vergelijking met de brute gitaar van Stian Westerhus op de voorganger Baboon Moon.

Het is uiteraard onvoorstelbaar dat iemand als Molvær hierop gemakkelijk verend door zou deinen. Met de eerste Intrusion donderen dan ook ineens met geraas de eerste brokken naar beneden. Wat dat betreft weet drummer Erland Dahlen, ooit bij Madrugada begonnen, wel van wanten. Maar Switch vind van daaruit zijn Quiet Corners waar op een pure wijze niet alleen de klanken van trompet en steel-guitar versmelten maar waar we ook van Sundstøls innemend meesterschap op de Shankar-gitaar kunnen genieten. Er doet dus een Indiaase tint zijn intrede.

Het is een gedurfde switch die Molvær met dit album maakt wat echter vergemakkelijkt wordt door capabele en vindingrijke musici en technici waarop hij in de Noorse scene terug kan vallen. Naast Sunstøl en Dahlen kan hij bouwen op Morten Qvenild (In The Country), Jon Marius Aareskjold, Johnny Skalleberg en Helge Sten – allemaal meesters in hun vak en ieder met zijn special portie aan elektronica. De rijke akoestische kanten van de trompet hebben Molvær’s aandacht en eenbelangrijk aspect van het album is de versmelting en vervlechting van akoestische en elektronische klank. Twee decennia ervaring en ontwikkeling op hoog niveau doen zich op dit album wel in superbe fabrics en hoge vloeibaarheids-kwaliteit gelden. Het is even wat anders dan het sausje wat je anders nog te vaak hoort.

Er is niet alleen en switch van de voorganger Baboon Moon naar dit album. Ook van het ene naar het andere stuk vind steeds een bipolaire switch plaats die gaandeweg de polariteit uitslijt. Het vergaandst komt dat in het balladachtige Somewhere Shady tot uitdrukking. De stukken verschuiven, verkleuren, verschieten fijn afgestemd en zitten daardoor steeds ingenieus tegen songs aan. Het vergt iets om dat in deze bezetting met steel-gitaar voor zoals hier voor elkaar te krijgen, zonder een spoor van knoestigheid of een cheesy, lam moment. Het is een wonderschone Abgesang voordat de laatste Intrusion III als weidse waterspiegeling met kraanvogels die door de luchten glijden.

AUDIO
Intrusion I
Somewhere Shady

Nils Petter Molvær DREAMSCENE Nils Petter Molvær

893327_1414320928844540_138542806350820501_o



  1. Switch
  2. The Kit
  3. Intrusion I
  4. Quiet Corners
  5. Strange Pillows
  6. Intrusion VII
  7. Bathroom
  8. Intrusion VI
  9. Somewhere Shady
  10. Intrusion III