×

Recensie

Eigentijds

03 december 2020

Positie 5 Jaarlijst 2020

Nils Frahm

Tripping With Nils Frahm

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Erased Tapes

Tripping With Nils Frahm Nils Frahm Eigentijds 5 Nils Frahm – Tripping With Nils Frahm Written in Music https://writteninmusic.com

Iedereen die Nils Frahm wel eens aan het werk heeft gezien op het podium weet dat dit een volledig andere ervaring is dan ‘s mans platen luisteren. Die albums thuis op de draaitafel trekken je een andere wereld in, een ervaring die steeds weer hartveroverend werkt. Live vervoert Frahm je met onverwachte toevoegingen aan songs, overrompelende sfeerschetsen en indringende extra klanken. Geen enkel concert van Frahm is hetzelfde omdat hij elke keer weer met een hoofd vol avontuur het podium opstapt. Op het podium krijgen de composities van Frahm zijn intrigerende ware vorm.

Frahm bracht in 2013 met het immens mooie Spaces al een eerste livealbum uit, het was een verzameling live-opnamen opgenomen rond de periode van doorbraak album Felt (2011) en Screws (2012). Met het uitbrengen van meesterwerk All Melody (januari 2018) ging Frahm, onderhand een grote ster geworden, wederom de wereld over.

Met een aftrap in de Funkhaus in zijn woonplaats Berlijn als All Melody albumrelease-concert, gaf hij meer dan 180 concerten in anderhalf jaar tijd. Een terugkeer in de Funkhaus was eigenlijk daarna onvermijdelijk. Hij boekte vier avonden die binnen een half uur uitverkochten. Hij vroeg vriend Benoit Toulemonde deze te filmen en stelde uit de meest geliefde opnamen een setlist samen die nu, net als de film, onder de titel Tripping With Nils Frahm op vinyl (en CD) verschijnt.

Om maar gelijk duidelijk te zijn: Tripping With Nils Frahm biedt alles wat Frahm zo’n fenomeen maakt. Er is gewoonweg geen ander muzikant die de muzikale wereld tussen nieuw klassiek en electronic emotioneel zo natuurlijk weet te verwoorden als Frahm. Fantastisch opgenomen ook met een heel natuurlijk en warm livegeluid en een aandachtig stil dan weer zeer enthousiast publiek.

Tripping With Nils Frahm is de live ervaring die je van Frahm hoopt te krijgen na zijn overrompelende All Melody live-concerten gezien te hebben. Het zijn bedwelmend mooie opnamen. Luister toch hoe na de ingetogen opening met Enters en het rustig opgebouwde begin van Sunson die fantastische beats er in komen en de sfeer een ronduit magisch verloop krijgt.

Overrompelend mooi oprekken kan Frahm als geen ander. All Melody tracks als  #2, My Friend The Forest en Sunson zijn daar mooie voorbeelden van en bij de titeltrack zelf weet hij er maar liefst vijf intrigerende extra minuten vast te plekken. Mooiste voorbeeld in deze is de Tripping With Nils Frahm versie van Fundamental Values waarbij hij er met maar liefst 10 minuten improviserend extra een zowaar geheel vernieuwde en fascinerend overweldigende nieuwe compositie van weet te creëren.

Wat een geweldige versie zijn deze vier alleen al. Majestueus hoe hij, de man achter al die klavieren op het podium, de composities live een nieuwe dimensie geeft, ronduit overdonderend in sfeer, dynamiek en emoties.

Natuurlijk lag de nadruk bij de vier concerten in de Funkhaus op All Melody maar Frahm voegde daar ook de eerder genoemde sfeervolle set-opener Enters, het uiteindelijk op Encores 1 belande The Dane en de ingetogen afsluiting met een samenvoeging van Ode (van Solo (2015) en Our Own Roof (van de soundtrack van Victoria (2015) aan toe.

Tripping With Nils Frahm is een volmaakt live-album dat alles wat Frahm muzikaal zo intrigerend maakt, volledig herbergt. Een klassieker in spé.  1. Enters
  2. Sunson
  3. Fundamental Values
  4. My Friend The Forest
  5. The Dane
  6. All Melody
  7. #2
  8. Ode - Our Own Roof