×

Recensie

Roots

21 oktober 2022

Nikki Lane

Denim & Diamonds

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: New West Records

Denim & Diamonds Nikki Lane Roots 4 Nikki Lane – Denim & Diamonds Written in Music https://writteninmusic.com

Voor Nikki Lane begon het in Nashville, op haar zeventiende werd ze van schoolbanken verbannen in Greenville, Carolina en  verkaste ze naar Los Angeles, om via New York City in country city te stranden. Haar zelfgeschreven songs belanden op het debuut Walk Of Shame. De zangeres bleef actief in het ontwerpen van kleren in haar vintage shop, zo ontmoette ze Dan Auerbach op een rommelmarkt. De frontman van The Black Keys bood haar studiotijd en muzikale hulp aan. Op All Or Nothing werd de countrybasis verruimd met meer dynamische elementen uit funk en surfrock. Het ambitieuze, zelfgeproduceerde Highway Queen bereikte het grote publiek en er volgde een intense, uitputtende  tourperiode. In haar thuishaven kwam Lane tot rust, ze verlegde de focus van de muziek naar haar vintage shop High Class Hillbilly. Ze trok ondertussen op met Sierra Ferrell en er volgde Breaking Up Slowly, een samen met Lana Del Rey gecomponeerd duet.

Het was uiteindelijk een telefoontje van Josh Homme tijdens de lockdown dat het muzikale vuur aanwakkerde. De met vintage apparatuur volgestouwde studio in Burbank vormde een uiterst inspirerende locatie. De inbreng van Homme en enkele andere leden van Queens of the Stone Age aangevuld met percussie van Carla Azar (Autolux) missen een uitwerking niet.

In First High  en  bovenal de titeltrack is die rauwere rudimentaire aanpak duidelijk merkbaar. Try Little Harder werd samen met Homme gecomponeerd en dat is bij momenten duidelijk merkbaar, maar de zelfbewuste zangeres trekt het laken naar zich toe. Als de pedalsteel van Matt Pynn (Dwight Yoakam) prominent opduikt in de meeslepende slowburner Faded is Loretta Lynn niet ver weg en in de luchtige honky tonker  Good Enough  en het met  steeldrum Live/ Love klinkt de lokroep naar de country sterker door.

Bij het strak rockende, op handclaps flanerende, Black Widow neemt het snerpende gitaargeweld het nog eens even over maar het is Nikki  die imponeert in Pass It Down,  geïnspireerd een op een telefoongesprek met haar vader waarin haar streng religieuze opvoeding  doorschemert. Na een lange stilte is Nikki Lane helemaal terug, in de samenwerking met Josh Homme valt haar voorliefde voor rauwe punkrock en de doorleefde country van de onnavolgbare ‘coalmine’s daughter uit Kentucky’ wonderwel samen.  1. First High
  2. Denim &Diamonds
  3. Faded
  4. Born Tough
  5. Try Harder
  6. Good Enough
  7. Live/Love
  8. Black Widow
  9. Pass It Down
  10. Chimayo